Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Димитрова: Комерсиалната литература в областта на храненето изкривява познанията

проф. Диана Димитрова
Фото: НСА прес

Една от основните катедри в Националната спортна академия "Васил Левски", която тази година навършва 45 години от основаването си, е "Спортна медицина", чийто ръководител е проф. д-р Диана Димитрова. Студентите в тази специалност се обучават в три основни за здравето на човека направления - спортна медицина, спортен масаж и екология.

Проф. Димитрова прогнозира пред Радио София, че поради пропуски в нормативната уредба у нас, в близките години специалистите по спортна медицина ще изчезнат. Според нея навлизането на техническите достижения в живота ни изместват до голяма степен базовата физическа активност на човека, но държавата трябва да насочи усилията си към намиране на начини за повишаване на физическата активност на децата. Един от основните проблеми в това отношение е липсата на достъпна база, защото "казваме, че децата трябва да спортуват, но въпросът е къде да спортуват".

Друг важен проблем е и нерационалното хранене при спортистите и децата. За да може да бъде здравословно храненето, родителите трябва да бъдат обучени и да знаят кое е здравословно за тях и за техните деца. За съжаление в областта на храненето съществува много комерсиална литература, която на практика изкривява техните познания в областта на здравословното хранене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!