Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Червена любов на София куиър форум 2017

София куиър форум е събитие, целящо чрез средствата на съвременното изкуство да изследва пола и сексуалността като паралелни системи, през които оценяваме себе си и другите. Във фокус винаги е поставено и изменението на понятията „пол“ и „сексуалност” в зависимост от социалните, политически, културни и медицински фактори, присъщи за определено време и място.
Според директорите на Форума Станимир Панайотов и Боряна Росса темата за равенството на половете е намирала различни тълкувания в българското изкуство от последните сто години, но никога не е била разглеждана извън контекста на понятия като родителство, сексуалност, етнически, национален и класов произход, професионална реализация и образование, достъп до основни човешки права, между които правото на труд, свобода на словото и изразяването, и др. За това и до днес изкуството изследващо пола и звучи актуално.
Всяка година Форумът привлича местни и чуждестранни артисти особено от пост-социалистическите общества. Освен съвременно изкуство програмата винаги включва презентации и дискусии по джендър въпроси. Тази година София Куиър Форум се провежда под мотото „Червена любов“ и отбелязва стогодишнината от Октомврийската революция. Как и защо разказва един от кураторите - Станимир Панайотов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!