Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Боян Дойчев: Замърсяването на околната среда е бич и за спортистите

Фото: pixabay.com
Една от сравнително новите специалности, който изучават студентите в Националната спортна академия „Васил Левски“, е „Екология“. Секторът е към катедра „Спортна медицина“, а неговръководител е гл. ас. Боян Дойчев, който по своя инициатива е оборудвал специален кабинет.

Екологията е част от семейството на биологичните науки, но тя еволюира много бързо в интердисциплинарна наука. Причината за увеличаването на интереса към нея са важните явления, които тя изследва. Тези значими фактори на въздействие се отнасят и за спорта, защото спортистите са силно зависими от качеството на околната среда - от въздуха, водите, почвите и хранителните продукти.

гл. ас Боян ДойчевТъй като Екологията е сравнително нова наука, преподавателите и студентите нямат особено голям избор от научна литература. Учебникът по който се обучават студентите в НСА, се казва „Хигиена и екология“. В момента Боян Дойчев подготвя нов учебник, като отбелязва, че в предстоящите издание са разработени актуални въпроси, посветени на екологичните проблеми на съвременното общество.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!