Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Дарете парите за днешните цигари за благотворителност

Д-р Маша Гавраилова показва в какви кутии ще се събират парите от неизпушените цигари
Фото: Георги Нейков, БНР
Тази година Световният ден без тютюнопушене е на 16 ноември – отбелязва се в третия четвъртък от ноември.

От Сдружението "България без дим" са решили този път да отбележат този ден с една първа по рода си инициатива. Те призовават пушачите да спрат цигарите само днес, а парите, които иначе дават за цигари, да дарят за благотворителна инициатива.

Кампанията вече е подкрепена със заявено участие от магазини, учебни, лечебни и дори нощни заведения, както и от малки и по-големи фирми.

При тях има оставени на видно място обозначени кутии, в които желаещите оставят сумата, която дават за цигари за един ден (предполага се, че те я спестяват като днес се отказват от пушене).
Според д-р Маша Гавраилова - председател на Сдружението "България без дим", у нас Световният ден без тютюнопушене досега беше просто ден, в който правехме рекапитулацияна свършеното в борбата срещу тютюнопушенето, сега започваме да влагаме благотворителността и така ще бъде занапред.

Инициативата е по примера на американеца Артър Малейни. През 1971 година в град Рандолф той призовал съгражданите си да не пушат 1 ден, а със спестените средства към местното училище основали фонд за стипендии.

В България днес се очаква се участниците в кампанията да заснемат това, което се случва в тяхната организация, допълва д-р Гавраилова.

Разбира се от сдружението и партньорите в коалиция „Живот без тютюнев дим“ използват случая и този ден да припомнят вредата от пушенето като причинител на онкологични и болести, свързани със сърдечно-съдовата и дихателната система.
Специалистите настояват  институциите да прилагат по-строг контрол,при спазването на ограничителните наредби, законотворците да въведат забрани на рекламата на цигари, а 1% от приходите от акциза да се отделя за преодоляване на зависимостите от никотин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!