Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Повече от 5 хиляди елхи ще отрежат и продадат по заявки в областите Кюстендил и Перник

Фото: БГНЕС
Над 5 хиляди елхи ще отрежат и продадат по заявки в областите Кюстендил и Перник, прогнозират от регионалната агенция по горите. 10-те горски стопанства и лесничейства имат готовност да приемат оферти от търговците. Същевременно от агенцията имат план и график за ежедневни проверки по тържищата с коледните дръвчета. Ще се преследва и бракониерската сеч. Глобата за бракониерска елха е от 50 до 500 лева. Ако броят на фиданките е по-голям, може да стигне и до 2000 лева или случаят да бъде предаден на прокурор, припомнят лесничеи.

Правилата как се добиват, как се транспортират до тържищата, какви символи и знаци трябва да притежава всяко дръвче, не са променяни от години. Затова на директора на регионалната агенция по горите инж. Здравчо Тодоров му е лесно да ги припомни:

В заповедта, която е в сила от 2014 година, ясно са разписани правилата за добив и продажба на коледни елхи. Основното, което трябва да се спазва е, че от гората до мястото, където се продават, трябва да бъдат придружени с превозен билет и т.нар. "пластини".

Търговията с елхи на местния пазар си има своя утвърдена традиция и правила. Продават се на едни и същи места в навечерието на Коледа и Нова година. Цените варират. 

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кирил Фалин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!