Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Една година след взрива на цистерна в Хитрино почти всички къщи там са възстановени

| обновлено 10.12.17 12:20
Фото: Радио Шумен
Днес се навършва точно една година от взрива на влакова цистерна  в шуменското село Хитрино.  В ранните часове на 10 декември 2016 година, събота, седем души загинаха, десетки бяха ранени, а 26 сгради бяха напълно разрушени при взрив на цистерни с гориво от влакова композиция. 
9 от 10-те къщи, които изграждат от Камарата на строителите, вече са почти готови. Очаква се и ако времето позволи, зимата е по-благосклонна, живеещите там да получат своите ключове. Други 7 от къщите са на груб строеж, още 3 се бавят като строителство, заради неуредени правни отношения.  
90% от по-малко пострадалите домове, които бяха разположени близо до жп линията, вече са ремонтирани. Възстановена е и обществената инфраструктура. Жителите на Хитрино като цяло са доволни от начина, по който са разпределени средствата. Има разединение, но като цяло смятат, че ще имат една по-спокойна зима.
През последните дни, в публичното пространство се появиха съмнения за това дали справедливо се разпределят събраните пари от дарителски кампании и от отпуснатите от държавата, Европейския съюз и различни фирми средства и материали.  От ДПС, преди месеци, дори изключиха кмета на селото Нуридин Исмаил заради съмнения за злоупотреби с милионите левове. Общественият съвет в Хитрино правомерно разпределя помощите за пострадалите, увериха от Българския червен кръст.
На посещение в селото е министър Николай Нанков. За предаването "Неделя 150" той заяви, че инфраструктурата в Хитрино е възстановена, но:

Както трагедията обедини цялото общество - спомняме си няколко дена след трагедията набирателните сметки, призива от правителството и от неправителствени организации - цяла България се обедини. Най-неприятно ще е тази трагедия да раздели жителите на Хитрино. Мисля, че с усилията, които полагат и от Областна администрация и от Обществения съвет, ще бъдат преодолени тези, макар и не повсеместни, напрежения между отделни жители на Хитрино.

Маргарита Великова е единствената в селото, която още живее във фургон. Днес гости ѝ бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил.

Отоплено е, стига само редовно да има ток. Спре ли токът, е много студено, но аз тази зима съм се ориентирала да бъда на друго място – при децата, защото не е удобно. Нямам претенции към никого - каза Великова.

Един човек, чийто имот не е възстановен, е настанен в кризисния център в Шумен, допълни Нанков. Според него, строителството на жилища с осигурени от държавата средства е по-бавно спрямо това, с което се е ангажирала Камарата на строителите, заради допълнителните процедури по реда на ЗОП.

Има забавяне от страна на Общинското ръководство по кандидатстването за европейски средства за възстановяването на Хитрино, допълни министърът:

За да получиш финансиране, трябва да си подготвиш, както се казва, фиша -  да имаш проектна готовност, да подадеш проектите, за да бъдат разделени, одобрени и да бъдат финансирани. Факт е, че тук Общината е проявила известно забавяне, но пък хубавото че финансовият ресурс е наличен и при качествени и добри проекти, ще реализират по линия на европейската солидарност. Така например училището и детската градина вече са с готови проекти, подадени преди няколко седмици. Очакват вече одобрение. В началото на следващия строителен сезон, когато и атмосферните условия позволят, ще могат да стартират и дейностите по тяхното отремонтиране.

В началото на следващата година се очаква от фонд "Солидарност" да бъдат одобрени и първите проекти  за пострадалите от наводненията български селища. Министърът  е уверен, че през 2018 г. ще бъде избран изпълнител на строителните дейности на следващия етап от АМ "Струма", а строежът и ще завърши преди 2020 г.

По време на посещението си в Хитрино, министърът успокои местните жители с думите:

Когато говорим за публичен ресурс, за средства, винаги ще има недоволни, но ако на база обективните нужди на хората са изразходвани тези средства, какво повече от това би могла да направи държавата и всяка друга власт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!