Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Къде е изложбата на Иван Мудов?

Фото: Лъчезар Бояджиев

С този въпрос влетяваше публиката на откриването на самостоятелната изложба на провокативния художник в Софийска градска художествена галерия миналия петък. Повечето гости нетърпеливо се оглеждаха подготвени за поредния номер – Мудов, в крайна сметка е най-добре познат именно с практическите си шеги на границата със съвременното изкуство. Не е случайно, че работите му биват наречени „концептуални нередности“.
„Самостоятелната изложба“ ненатрапчиво заемаше ъгъл близо до касата на галерията – малко сиво шкафче върху което лъщяха златистите месингови букви 0 GMS. Всяко от четирите чекмеджета съдържаше по едно произведение – на Марлен Андреев, Никол Пруч, Мари Чивиков и Якоб Шиихе.

Галерия 0gms е дългогодишен проект на Иван Мудов и още двама художници – Камен Стоянов и Стивън Гермър. Дълго време 0gms се намира в чекмедже, в кухнята на Института за съвременно изкуство в София. Макар и да съществува като „паразит“ на съвсем малка площ, галерията успява да изгради своя програма и редовно да представя нови автори. Шкафът 0gms е нейно продължение, съставен е от четири отделни чекмеджета, в които има самостоятелни изложби на различни автори.
В репортажа на Яна Пункина от откриването на самостоятелната изложба ще чуете художничката Алла Георгиева и кураторката Владия Михайлова, както и доста смях и възклицания.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!