Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Анализът дали държавата може да влезе в сделката за ЧЕЗ-България се прави от чешката компания

Банките не са отказали финансиране на сделката "ЧЕЗ", казват от "Инерком"

| обновлено 15.03.18 12:19

Анализът дали държавата може да влезе в сделката за покупката на активите на ЧЕЗ-България се прави от чешката компания. Това заяви Веселин Захариев представител на фирма – финансов консултант по сделката с ЧЕЗ.
 

"В момента топката е в двора на ЧЕЗ. Ние такъв анализ в момента не правим без тяхното решение в тази посока. Каквото и да решим ние, това няма да има никакво значение", каза Захариев.

От компанията-купувач "Инерком" обявиха, че няма отказ от финансовите институции, които трябва да кредитират закупуването на активите на ЧЕЗ в България.

"Структурирането ще бъде напълно стандартно за международни сделки, т.е. част от него ще бъде собствен капитал, другото ще бъде финансирано от банки. В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал към банково финансиране, но преговорите се водят с един нормален тон", обясни Захариев.

"Разбира се, че шумът, който се вдига в последните няколко седмици, не ни помага чак толкова много, леко бави цялата задача, но работим доста конструктивно", коментира той.

Снощи от "Инерком" съобщиха, че вече са подали уведомление за покупката на ЧЕЗ в Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да одобри сделката.

Екипът на Гинка Върбакова е в София на форум за неправителствените организации в енергетиката, в който участва и вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шефчович.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!