Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

До 2050 г. туберкулозата трябва да бъде ограничена до 1 болен на 1 милион души

Заразата още не значи болест, инкубационният период може да продължи десетилетия

Фото: Архив
Болните от туберкулоза в България намаляват през последните 9 години, съобщиха специалисти в Министерството на здравеопазването по повод Световния ден за борба с това заболяване.
През миналата година в страната е имало 1462 болни. От 2007 до 2017 г. заболяемостта е спаднала от над 37 до под 20 на 100 хил. от населението. За това е помогнала и Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата.

Какви са тенденциите? Броят на мъжете, засегнати от болестта, е над два пъти по-голям от броя на жените. Броят на децата до 17 г. представлява между 9 и 10% от всички случаи на туберкулоза в страната.
Независимо от тенденцията за намаляване на туберкулозно болните, все още има региони в България, в които заболеваемостта е над средната за страната. И в челото на тази незавидна класация са областите Видин, Габрово, Перник, Сливен, Враца и София област.

Специалният ни гост в Часът на здравето днес е доц. Донка Стефанова, фтизиатър с над 45 години практика, шеф на Клиниката по белодробна туберкулоза към специализираната болница „Света София“, републикански консултант по белодробни болести.

Туберкулозата е древна болест. И днес тя е голям социален проблем.

Бавно и плавно заболеваемостта намалява. Но се появяват нови форми, които не позволяват смъртността да намалее.

Туберкулозата отдавна излезе от мелодрамите, от учебниците по истори я и литература. И днес тя отнема живот… Доц. Донка Стефанова Снимка: Георги Нейков, БНР

Най-разпространена е в Африка и Евразия, но така или иначе се среща във всички страни, туберкулозният бактерий „пътува“ безвизово по света.

Освен другите фактори, специално за Африка допринася и ХИВ/СПИН – който е гориво за туберкулозата…

Но няма социална група, която да е изцяло защитена от заразата. Всички сме на експозиция…Все пак по-уязвими са хората с отслабен имунитет – болни, бежанци, затворници, безпризорни, наркомани…

С най-голяма заболеваемост е белодробната туберкулоза, но почти няма орган, който да не боледува от това заболяване (няма само по нокти и косми).

Белодробната туберкулоза е заразната и затова – най-опасната.Инфекцията още не значи болест.
Инкубационният период може да продължи години, години.

Диагнозата се поставя с имунологични и кръвни тестове, кожна проба манту, рентгенова снимка, микробиологично изследване.

Лечението продължава от 6 до 36 месеца. Необходимо е търпение, важно да не се прекъсне терапията при признаците на подобряване на болния.

Специфичната профилактика – имунизация и реимунизация, не предпазва 100%. Но ваксинацията е особено ценна подкрепа за организма в детска възраст.

              ФАКТ: Всеки 20 секунди в света умира туберкулозно болен.

През този месец беше проведена кампания за информиране и безплатни прегледи за туберкулоза, но такава инициатива ще има и през септември, подчерта доц. Стефанова. Освен това целогодишно диагностиката и лечението на туберкулозата е безплатна, дори и за здравно неосигурените хора.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с доц. Донка Стефанова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!