Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Малка история на философията" – огромен скок в осъзнаването на модерното незнание

Фото: личен архив

Знаете ли кой е Питър Сингър? А Джон Сърл или Джон Ролс? Всички те са колеги на Сократ. С някой и друг век разлика във възрастта, разбира се. И аз не знаех за тях, въпреки чудесната ми оценка на изпита по философия, без която хуманитарните специалности в никой уважаващ себе си университет не минават. Дадох си сметка, че не знам за тях, едва след като прочетох „Малка история на философията“ от Найджъл Уорбъртън. 

Съвременният британски философ Найджъл Уорбъртън е преподавател в Отворения университет във Великобритания, лектор е на популярен курс по изкуство и философия в Тейт Модърн, автор е на популярни въведения във философията като: Philosophy: The Basics, Thinking from A to Z,  Free Speech: A Very Short Introduction, а също така е водещ на седмичен подкаст в уебсайт за философия. Книгата му, преведена на български език от Деница Райкова, представя великите мислители от древността до наши дни, проследявайки основните и най-важни идеи в историята на философията. Все едно дали на пазарния площад в Атина или сред екзотиката на Австралия, откъдето, впрочем, е  Питър Сингър – философите винаги задават въпроси, свързани с това какъв е светът, какво е човекът и как би трябвало да живеем. 

„Малка история на философията“ обаче има няколко съществени преимущества: тя е достъпна – без да е профанизираща,  широкообхватна е – без да е неусвоима, академична е – без да унижава нашето знание или незнание. Книгата на Найджъл Уорбъртън е обзор на цялата история на западната философия през биографиите на 40 мислители, чиито идеи са повлияли и продължават да въздействат върху живота на човешкото общество от Сократ до днес. А експериментът на Джон Ролс в изданието за „справедливост чрез незнание" е възможно най-доброто доказателство за потенциала на философските идеи да променят и бъдещите модели за съществуване на човечеството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!