Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Депутатите от временната комисия за ЧЕЗ ще излязат с конкретни препоръки към няколко институции

Законовият текст, постановяващ, че КЕВР трябва да одобрява сделки в енергетиката, е проблемен и може да доведе до юридически последствия за страната ни, коментира енергийният експерт Славчо Нейков

| обновлено 10.05.18 10:03
Фото: Ани Петрова, БНР

Законовата промяна, която бе направена заради казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ и с която се дават повече права на енергийния регулатор при подобен тип сделки, е изключително проблемна от правна гледна точна и може да доведе до юридически последствия за страната ни. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" енергийният експерт Славчо Нейков:

"В случая като че ли политиката "понаби" правото. КЕВР не е институция, която може да се занимава с теми като "Защитата на националната сигурност и обществения ред", защото има такава препратка в този текст, за който става дума. Тя трябва да оценява дали да разреши прехвърлянето на тези дялове и акции - не са оказани срокове, не са оказани критерии в рамките, на които може да бъде и следва да бъде извършено. Създава се един текст, който не може да бъде приложен реално, а това може да има и юридически последици за страната", коментира Нейков. 

Временната парламентарна комисия за ЧЕЗ по-късно днес трябва да приеме окончателния доклад за работата си. Според Славчо Нейков продължава да не е ясно защо е създадена тази комисия. Той беше скептичен по отношение на резултатите от дейността ѝ:

"Този мач е игран многократно и винаги завършва трагикомично. И няма никакво съмнение, че и сега резултатът ще бъде същият. Има един филм фентъзи "Хрониките на Нарния". И тук тази комисия изглежда точно по този начин  - в някаква фентъзи ситуация да хроникира обстоятелства, които са, между другото, отдавна известни", коментира Нейков. 


Наред с доклада депутатите от временната парламентарна комисия ще излязат и с конкретни предложения към различните институции, провокирани от казуса "ЧЕЗ".

Първата препоръка, която те ще отправят, е към правителството, посочи председателят на комисията Жельо Бойчев.

„Министерският съвет да преразгледа едно постановление, в което са стратегическите обекти за Националната сигурност с оглед включване на определени активи от електроразпределителното дружество. Това са подстанции, далекопроводи, диспечерски центрове, които гарантират електроенергия и сигурност на доставките на населението“, каза депутатът от БСП.

Предлага се и да бъде направен анализ на работата на специалните служби. „Това, което получим като информация, не мога да кажа, че задоволява комисията, пък и искаме на база на този случай да бъде разгледано тяхното поведение“, обясни той.

Препоръка има и към енергийния министър – „да предложи критериите, на база на които новите правомощия на регулатора трябва да бъдат прилагани. Последната поправка на Закона за енергетиката дава права на регулатора да дава съгласие с разпореждане на дялове на 20 процента“, каза Жельо Бойчев.

Неприемлив за депутатите е отказът на банките да дадат конкретна информация.

„По естество отказът от предоставяне на информация за финансирането не дава възможност да прецениш кой е крайният собственик на активите, т.е. не си наясно кой купува. Може да се окаже, че има скрит собственик“, добави председателят на временната комисия за ЧЕЗ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!