Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

По иницатива на БАРПТЛ

Сигнали за липсващи лекарства приемат денонощно на нова онлайн платформа

Понякога пациентите търсят лекарства, които ги няма на аптечните рафтове. Тогава може да се подаде сигнал в новия сайт
Фото: БГНЕС
През юни започна да функционира специална интернет-платформа за подаване на сигнали за недостиг на лекарства. Тя е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и е на разположение денонощно.

Сигналите могат да се подават от цялата страна. Направили сме сайта така, че става бързо, а хората няма защо да се притесняват за личните си данни – поясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на БАРПТЛ.

В сигнала се посочва населеното място, търсеното лекарство и телефон за обратна връзка.
Вече са подадени 120 сигнала. С изключение на 3 от тях със сгрешени данни, всички други са проверени. Оказва се, че повечето хора питат за лекарства, които отдавна не са на българския пазар, заради дерегистрация – най-често при спрян внос.
Ние сме предложили на българския законодател да може в такава ситуация паралелният вносител да има право да внесе съответния медикамент, за да не се налага пациентът да праща близки в чужбина, за да си го достави – отбеляза Боряна Маринкова. – Може би сега е моментът да обърнем внимание и да използваме членството ни в ЕС и глобализацията в името на пациентите.

БАРПТЛ вече е подписала Меморандум за сътрудничество с Федерация Български пациентски форум.

За подробности – разгледайте сайта тук и чуйте разговора на Георги Нейков с Боряна Маринкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!