Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Ад под небето на Стария континент беляза седмицата

Непредвидимият Доналд Тръмп и вниманието му към ЕС, Иран и Русия – едни от основните теми за изминаващата седмица

Над 80 души са загинали при пожарите в Гърция
Фото: ЕПА/БГНЕС

Ад под небето на Гърция, десетки погубени животи и масово търсене на отговорност - така може да се обобщят отпечатъците, останали в изпепелените райони на  Гърция.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че поема цялата политическа отговорност за горските пожари, в които загинаха над 87 души. В края на тридневния траур властите в Гърция обявиха, че разполагат с достоверна информация за умишлено причинен пожар, от който е тръгнало огненото бедствие. Четирима бяха арестувани по подозрение за един палеж. Опозицията в Атина иска оставки заради липсата на координиран план за евакуация, а държавата отпусна 20 милиона евро в помощ на оцелелите при бедствието. Огънят пламна в понеделник, като обхвана крайбрежните селища. Тогава хората потърсиха спасение в морето, но цели семейства останаха в огъня и пожарникарите откриха загинали в прегръдка родители и деца.

Швеция преживя най-горещия юли от два века насам. Ситуацията с пожарите остава сериозна. Необичайно високите температури затрудняват живота и в други части на Европа. Прогнозата е, че тази седмица ще завърши с бури на Стария континент, а в Япония очакват тайфуна Джонгдари да връхлети. Главният остров вече беше поразен от смъртоносни наводнения и рекордни жеги.

Непредвидимият Доналд Тръмп и вниманието му към ЕС, Иран и Русия белязаха изминалите дни. Американският президент и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се договориха на среща във Вашингтон да работят за премахване на митата и субсидиите за стоките извън автомобилния сектор. Договорено е също да започнат реформи в Световната търговска организация. По-късно обаче стана ясно, че планът за намаляване на напрежението в търговията е бил на моменти на ръба на провала, заяви самият Юнкер.

Следващата среща между президентите на САЩ и Русия ще се състои най-вероятно през 2019. Тръмп иска да изчака края на разследването за евентуална руска намеса в предизборната кампания и чак след това да се срещне отново с Путин. Самият руски президент също заяви, че ще покани Тръмп, когато дойде подходящото време.

По линията Иран - Доналд Тръмп предупреди иранския си колега Хасан Рохани никога повече да не заплашва САЩ, след като по-рано Рохани спомена започване на "войната на всички войни". Напрежението в отношенията между двете страни ескалира допълнително, след като САЩ решиха да върнат санкциите срещу ядрената програма на Иран. Очаква се това да стане поетапно от следващия месец.

От медийни коментари стана ясно, че правителството на Тръмп придвижва план за нов съюз в сферата на сигурността и политиката заедно с шестте страни от Залива, Египет и Йордания - "арабска НАТО".

И още от света:

Турският парламент прие Закон за борба с тероризма, който дава широки правомощия на силите за сигурност и на областните управители през следващите 3 години. Според опозицията новите законови мерки фактически продължават извънредното положение, което продължи 2 години след опита за преврат.

Европейската комисия предложи на страните членки по 6 хиляди евро за всеки приет мигрант, който е получил убежище, след като достигне  бреговете на Средиземно море. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е необходима нова Европейска комисия с нов подход към миграционната политика. По-рано този месец ЕК обяви за неправомерен нов унгарски закон, криминализиращ подкрепата за кандидати за убежище, и предаде Унгария на Съда на Европейския съюз.

Британският премиер Тереза Мей поема лично преговорите с Брюксел по напусканетона ЕС. Министерството за Брекзит ще работи по подготовката на Великобритания за излизането й от съюза.

Парламентът на Република Македония трябва до дни да вземе решение за насрочване на референдум за новото име на държавата. 

Подробностите по тези и други международни новини можете да чуете в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!