Седмицата на бързи обороти

„Седмицата на бързи обороти“ обобщава новините от света всяка събота от 09:05 до 09:30 часа и събитията от България - всяка неделя от 09:05 до 09:30 часа. 

Публикации

Седмица под знака на пожарите и червения код

Тази седмица България горя буквално. Имаше червен код за пожари и високи температури в цялата страна. Тежка беше ситуация в Пловдивско, Хасковско, Източните Родопи, Сакар и Странджа. Горя в района на Огражден планина, на границата с Република..

публикувано на 21.07.24 в 10:11

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

Гафовете на Байдън и останалите световни новини от седмицата

С над 14 милиона гледания за два дни в събитие се превърна тази седмица и разпространяването на трейлъра на втората част на " Гладиатор ", 24 години след премиерата на първия филм на Ридли Скот. Действието се развива няколко десетилетия след..

публикувано на 13.07.24 в 09:40
Президентът на САЩ Джо Байдън

Избори: Завой наляво във Великобритания, надясно във Франция и ще се оттегли ли Байдън?

Цяла една ера за Великобритания приключи тази седмица. Насред стагнация, упадък на обществените услуги и безкраен низ от политически скандали, Консервативната партия слезе от власт след 14-годишно управление. Риши Сунак обяви решението си да подаде..

публикувано на 06.07.24 в 11:41
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

Изборите за Европейски парламент - водещата международна новина на седмицата

Дясноцентристката Европейска народна партия спечели изборите за Европейски парламент и участието на крайната десница нарасна - е равносметката след три дни гласуване в 27-те страни членки в края на миналата седмица.  Европейският парламент не..

публикувано на 15.06.24 в 10:00
Служебният министър председател Димитър Главчев (вдясно) се срещна в МС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Форум на НАТО в София, жп инцидент и други теми от отминаващата седмица

Седмицата започна с кулминационната част от заседанието на парламентарната асамблея на НАТО и участието на генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Още преди обичайните финални снимки на участниците, се разпалиха и..

публикувано на 02.06.24 в 10:04
Пролетният панаир на книгата започна на 24 май и продължава до 2 юни.

Подготовка за вота, 24 май, протести - обзор на отминаващата седмица

Две седмици преди изборите институциите готвят вота 2 в 1 на 9 юни и в условията на очаквани руски хибридни атаки. 24 май - празникът, който ни обедини, но академичната общност сложи на тогите черни ленти в знак на протест и с очакване за още..

публикувано на 26.05.24 в 09:54

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на..

публикувано на 19.05.24 в 09:56