Седмицата на бързи обороти

„Седмицата на бързи обороти“ обобщава новините от света всяка събота от 09:05 до 09:30 часа и събитията от България - всяка неделя от 09:05 до 09:30 часа. 

Публикации

Суматоха в Народното събрание, 1 юни 2023 г.

Седмица на разговори за свобода и зависимости

Седмица, изгубена между истината и лъжата, в разговори за свобода и зависимости, под знака на записи, на крайности и на разделения - геополитически и вътрешни. Седмица на атаки и контраатаки, на тежки думи и дребни страсти, на протести в..

публикувано на 04.06.23 в 10:34

Изборите в Турция, размириците в Косово и войната в Украйна белязаха седмицата

Исторически балотаж в Турция. Ердогат бетонира управлението си и получи нови 5 години власт. Турското общество остава дълбоко разделено, а лирата отбеляза рекорден спад спрямо долара.  Ескалация на напрежението между Сърбия и Косово..

публикувано на 03.06.23 в 09:51

Награда "Букър", чудото на езика и други теми от седмицата

С международната награда "Букър" в ръка писателят Георги Господинов, честити на всички празника на българските букви – 24-ти май. И само за ден стана най-цитираният автор от малки и от големи… Които тази седмица използваха чудото на езика да се..

публикувано на 28.05.23 в 09:48

Изтребители за Украйна и избори в Турция - доминиращи теми от света през седмицата

Украинският лидер Володимир Зеленски направи серия посещения и в рамките на военната помощ страната е напът да получи от съюзниците и бойни самолети, включително Ф-16. Лидерите от Г-7 се разбраха да затегнат санкциите срещу Русия и обещаха още..

публикувано на 20.05.23 в 10:17

Проектобюджет, избор на председател на 49-ото НС и безплодни политически консултации - обзор на седмицата

Служебното правителство пренаписа проектобюджета си като заложи двойно по-висок от първоначално предвидения дефицит, в размер на 6,4% от брутния вътрешен продукт и едва 1,8% ръст на икономиката. Рекорден за последните 20 години недостиг в..

публикувано на 23.04.23 в 09:55
Президентът на Украйна Володомир Зеленски на фронтовата линия край Авдеевка - 18 април 2023

Войната в Украйна, размириците в Судан и други акценти от седмицата

Съюзниците на Украйна потвърдиха, че мястото на страната е в НАТО, но отклониха исканията й за модерни изтребители. С неуспех завърши изстрелването на най-голямата ракета, строена досега. Мащабни протести, различни акции и демонстрации в цял свят..

публикувано на 22.04.23 в 11:01

След вота на 2 април големият въпрос е: "Ще излъчи ли правителство 49-ото Народно събрание?"

След поредните предсрочни парламентарни избори шест политически формации влизат в новото 49-oто Народно събрание. Голямата въпросителна отново е, ще успеят ли да излъчат редовно правителство. ГЕРБ-СДС спечели предсрочните избори, които се..

публикувано на 09.04.23 в 09:39
Малък мост бе унищожен от израелски въздушен удар в Южен Ливан на 7 април 2023 г. при ответен отговор на ракетен обстрел от ливанска територия. Това стана след напрежение и сблъсъци между израелски полицаи и палестинци в комплекса на джамията

Финландия влезе в НАТО, Тръмп с 34 обвинения - акценти от седмицата по света

След дълги години запазване на военен неутралитет Финландия официално стана член на НАТО в най-бързия процес по присъединяване в новата история на Алианса. Приемането ѝ практически удвои границата, която Русия дели с държави от НАТО. Полша е..

публикувано на 08.04.23 в 09:56
Доналд Тръмп

Дрънкане на ядрени оръжия от Русия, разбита терористична група в Гърция и обвинения за Тръмп белязаха седмицата

Ново дрънкане на ядрени оръжия от Русия  Нова карта от ядреното тесте изигра Русия през изминалата седмица. Владимир Путин обяви, че страната му ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус. Путин подчерта, че Съединените щати от години..

публикувано на 01.04.23 в 10:26
Фрагмент от откритата при акцията на ГДБОП картина на Джаксън Полък

Снаряди за Украйна, избори, Джаксън Полък - новинарски акценти от седмицата

България няма да се включи в инициативата за закупуване на снаряди за Украйна, която се защитава в бруталната руска война срещу нея, въпреки че повечето европейски държави (включително Унгария, считан за Троянски кон на Русия) се присъединиха към..

публикувано на 26.03.23 в 09:58