Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е празникът на София

Фото: БГНЕС



С тържествен водосвет и официална церемония по издигане на знамето на град София, в столицата беше тържествено отбелязан празника на града. Тринайсет представители на академичната, културната и музикалната среда бяха отличени като новите почетни граждани на София по време на тържествената сесия на Столичния общински съвет. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова софиянци да не превръщат черногледството в свой делник, а да изберат добротата, с която ще превърнат София в град на възможности и радост:

"Благодаря на всички за помощта и подкрепата, особено на гражданите на София за тяхното търпение. Посрещаме празника с обновени булеварди, с нови училища, детски градини, обновени паркове. Предстои ни още много работа".

Столичани имаха възможност да наблюдават тържествената церемония зад охранителните ленти на площада пред църквата "Света София":

"София е един чудесен, динамичен град, пълен с живот. Всеки може да си намери по нещо".

"На столичани пожелавам да растат и да не остаряват. Да бъдат бдителни и изискващи".

Сред новите Почетни граждани на София са актьорът Филип Трифонов, Васил Найденов и цирковият артист академик Александър Балкански. Сред отличените беше и певицата Богдана Карадочева:

"Много обичам квартала си, обичам улицата си и си мисля, че всеки град има свой аромат. Липите в София са нещо незабравимо, а когато цъфнат кестените, мисля, че по-красиво място в света няма".

Празникът на София ще бъде отбелязан с много културни събития. От 17:30 часа пред Народния театър "Иван Вазов" ще се състои концерт на Софийския духов оркестър, а час по-късно в театъра ще бъде проведена тържествена церемония за връчването на наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!