Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Проф. Никола Григоров: Алкохолът удължава живота, но неусвоеният започва да руши здравето

Умереното пиене е правилно, но то трябва и да се контролира, твърди известният гастроентеролог

Фото: Георги Нейков
Алкохолът няма само едно лице* – добро или лошо, твърди един от най-добрите гастроентеролози, известният не само в България проф. Никола Григоров.

Алкохолът успокоява, социализира,
но и не прощава

в един момент води до алкохолна абстиненция, води до отравяне на клетките, до зависимост, до агресивност, изолираност деградация.

„Има различни схващания, но аз не съм привърженик на пълното въздържание. Многократни изследвания (и то дългогодишни) са доказали, че умерено пиещите живеят по-дълго от алкохолиците, но и от напълно отричащите алкохола.“

Специалистът обяснява, че пиенето повлиява добре и на съня, както и на сърдечно-съдовата система, има антиоксидантно действие, противотуморен ефект.

Българите не сме пиянски народ, но алкохолът традиционно присъства на масата, допълва проф. Григоров.

Виното и бирата са добре познати на Стария континент. Концентратите идват от Изтока през ХІІІ-ХІV век. Смята се, че българите са познавали дестилацията на алкохола още през времето на цар Иван Асен ІІ (ХІІІ век). Тогава е имало чумна епидемия, а алкохолът е използван и като лекарство, и като дезинфекция.

Само 15% от хората, които пият много алкохол, развиват чернодробна цироза. Останалите развиват алкохолната болест, а тя е

болест на мозъка

Има генетична предопределеност на склонността към алкохолизиране. При 1 родител алкохолик – 30%, при двама – 80%.
Този, който пие нормално, умерено, не се крие, а даже се хвали, понякога преувеличава, докато алкохоликът обикновено отрича, крие се.

Алкохолното увреждане е клетъчно увреждане.

След попадане в стомаха 20% се резорбира, отивайки в кръвта. Другото количество в тънките черва попада в т.нар. портална система, в черния дроб – да бъде усвоен и елиминиран.

Първото стъпало е ензимът алкохолна дехидрогеназа. Той е генетично детерминиран и е основният разграждащ продукт. Европейските народи (вкл. и балканските) имаме високо ниво на алкохолната дехидрогеназа.На изток нивото е ниско, има народи, при които дори липсва. Без този ензим алкохолът директно отравя организма. След него има още 2 ензимни системи, с които организмът е защитен.

Между половете също има разлика. Жените имат по-малко алкохолна дехидрогеназа.

Затова според

световните стандарти

допустимото количество алкохол за жените е 25 грама, а при мъжете – 35-40 грама. И то 3-4 пъти в седмицата. Ако се пие всеки ден по малко, трябва да има почивка 2 дни след всеки 5.

Ако остане неелиминиран алкохол, той започва да трови организма, няма орган, няма клетка, които да са пощадени.

Чуйте повече по темата в разговора на Георги Нейков с проф. Никола Григоров.

- - - - -
          * Проф. Никола Григоров е работил в ИСУЛ, Втора градска МБАЛ и др., а в момента е в „Пирогов“. В издателство чака да бъде издадена негова книга със заглавие „Лицата на алкохола“. В нея са включени 12 разказа за „срещата с алкохола, който определя съдби“. А преди всеки от тях има описание на конкретен случай от практиката, обсъжда се от медицинска гледна точка влиянието на алкохола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!