Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Природният газ ще продължи да поскъпва и през следващата година

В. Начев за суровия петрол: Няма такъв потенциал, който да провокира цена от 100 долара за барел

Васко Начев
Фото: стопкадър

Енергийният анализатор Васко Начев не приема прогнозите на анализатори в международен план, че суровият петрол ще достигне цена от 100 долара за барел. Според него до началото на следващата година цените на нефта по-скоро ще се движат около 75 долара за барел.

"Всички големи играчи на пазара ги устройва тази цена. Разбира се, никой не би се отказал от по-големи печалби. Това обаче със сигурност би довело до рецесия в световната икономика, защото тя не е готова за такива нива. Независимо какви са политическите форсмажорни ситуации, било то в Близкия Изток или където и да е по света. Няма такъв потенциал, който да провокира цена от 100 долара за барел“.

Васко Начев добави, че природният газ ще продължи да поскъпва и през следващата година. Освен очаквания скок с около 4 на сто от Нова година, повишение на цените на синьото гориво у нас може да има и от април с още 8-10 процента. 

"Разбира се, това е много предварително. Има форсмажорни ситуации, които биха рефлектирали в посока нагоре. Малка е вероятността да е надолу", коментира експертът в предаването "Събота 150". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!