Eмисия новини
от 01.00 часа

Резултати : автор Svetllana Dimitrova

Princi Boris I Mihaill (piktor Aleksej Popov)

Princi Boris I Mihaill – është një nga sundimtarët më largpamës në historinë bullgare

Princi Boris I Mihaill është një nga personalitetet më të mëdha dhe të rëndësishme në Mbretërinë e Parë Bullgare (681-1018). Emri i tij është i lidhur ngushtë me fatin historik të popullit tonë dhe të Kishës Ortodokse Bullgare, e cila e ka kanonizuar për..

02.05.19 08:00 |

Albert Popov – shpresa e re e skive bullgare

33 vjet pas sukseseve të skiatorit legjendar Petër Popangjellov, Bullgaria  po ndjek me shpresë pjesëmarrjet e skiatorit të ri Albert Popov në gara të ndryshme. Gjatë kësaj stine, akoma me startin e parë gjatë muajit nëntor 2018 në Levi të..

07.04.19 13:20 |

Fushata bamirëse “Kapakë për të ardhmen” dhuron inkubatorë

Iniciativa bamirëse “Kapakë për të ardhmen“ më 6 prill do t’ia dhurojë inkubatorin e vet të 6-të spitalit në qytetin Knezha, pasi deri tani dhuroi 5 të tjera në qytetet Çerven Brjag, Çirpan, Botevgrad, Nova Zagora, dhe Trojan. Ditën tjetër është..

05.04.19 16:03 |

Ungjillëzimi i Hyjlindëses – paralajmëtari i Ringjalljes së Krishtit

Ungjillëzimi i Hyjlindëses është një nga 12 festat e Zotit dhe të Hyjlindëses, që festohet çdo vit nga Kisha Ortodokse Bullgare më 25 mars. Këtë ditë shënojmë lajmin e gëzueshëm të marrë nga Shën Mëria, “ se do të bëhet nënë e Birit të Zotit. Në qoftë..

25.03.19 11:42 |

Legjenda Petër Popangellov për skitë si mënyrë e jetesës dhe e mendimit

E quajnë Petër Popangellovin legjenda e skive bullgare. Bilanci i karrierës së tij sportive është 128 kupa  dhe 180 medalje. Për 11 vjet, që nga viti 1977 deri në 1988, merr pjesë në garat e Kupës Botërore të skive të disiplinës alpine. Në 37 gara prej..

07.03.19 15:23 |

Tempulli “Shën Petka e Vjetër” – mbrojtësi shekullor i krishterimit

Në qendër të Sofjes janë përqendruar shumë objekte kulturore dhe arkitekturore, të cilët dëshmojnë për historinë mijëvjeçare të qytetit. Një prej monumenteve shpirtërore është tempulli “Shën Petka e Vjetër” ("Shën e Premjta e Vjetër) (“Sveta Petka..

19.02.19 16:28 |

Bajrakli Xhamia në Samokov është ndërtuar nga mjeshtër bullgarë

Historia e Samokivit është e pasur, gjë për të cilën dëshmojnë edhe objektet e shumta, të cilat tërheqin mijëra turistë. Që nga krijimi i vet gjatë Mesjetës qyteti u formua si një qendër multikulturore, ku bashkëjetonin fe të ndryshme. Këtë e..

13.02.19 16:17 |

Tingulli i Survës na pastron dhe na ringjall!

“Muaji janar është Surva!” – thonë banorët e Pernikut, sepse çdo vit të shtunën dhe të dielën e fundit të muajit qyteti mirëpret pjesëmarrësit në Festivalin Ndërkombëtar të Lojërave të Maskaradës “Surva”. Edicioni i 28 i karnavalit do të mirëpresë..

24.01.19 15:28 |

Kisha “Shën e Diela” – perla shpirtërore e Sofjes

Në zemrën e Sofjes, në afërsi të drejtpërdrejt ngrenë shtat tempujt e tri feve, karakteristike për Bullgarinë – të krishterimit, judaizmit dhe islamit. Në vet qendrën e sheshit, që mban emrin e saj, ndodhet kisha e Mitropolisë së Sofjes “Shën e..

06.01.19 11:45 |

Udhëtari Petër Vanev: “Gjithçka fillon me hapin e parë”

Petër Vanev është bullgari i parë, i cili ka kaluar Shtegun e Kreshtave të Paqësorit përmes ShBA-së nga kufiri i Meksikës deri në kufirin e Kanadasë (Pacific Crest Trail) dhe Shegun Apallaçe. Pasioni i tij ndaj udhëtimeve fillon me librin..

03.01.19 15:53 |
Всички новини: днес | вчера