Eмисия новини
от 19.00 часа

Zbulimet fotografike të përkthyeses Zhasmina Panajotova

Një flutur, që shkëlqen në ngjyrat e diellit; uji dhe loja e tij me realitetin; një zog zgjat me uri sqepin për një kafshatë ushqimi... Mijëra herë në ditë kalojmë gjëra të vogla në botën përreth nesh pa u ndalur, pa ngulur sytë, pa e lejuar veten..

23.11.22 07:15 |

Elena Panajotova, e cila i afron botët dhe е njeh fuqinë e imazheve

A e dini se fotografia e parë fiks në botë është një imazh i hënës? Është bërë nga francezi Louis Daguerre në vitin 1839. Më 19 gusht të po këtij viti, metoda fotografike e shpikur prej tij - daguerreotipia - u njoh nga Akademia Franceze e..

18.09.22 12:25 |

Pamje spektakolare nga Bullgaria në sezonin e ri të serive "Evropa nga lart"

Bullgaria është një nga gjashtë vendet që do të jetë në fokus në National Geographic. Ekipi edhe një herë ngrihet në qiell për të shfaqur pamje spektakolare ajrore të Kontinentit të Vjetër në episodet e reja të serisë së dokumentarëve “Evropa nga..

12.09.22 13:13 |

Fëmijë refugjatë tregojnë historitë e tyre në fotografi

Që nga fillimi i luftës në Ukrainë Bullgaria siguroi strehim për mijëra ukrainas. Por e vërteta është, se përveç tyre në vendin tonë ka dhe shumë refugjatë nga shtete të tjera të cilët mbeten të padukshëm për shoqërinë tonë, madje edhe ata kanë të..

01.07.22 07:15 |

Bullgaria po afrohet me realitetin, të lënë si trashëgimi nga Sibile Bergеman

Sibile Bergеman (Sibylle Bergemann) është një nga fotografet gjermane më të rëndësishme nga fundi i shekullit të njëzetë dhe fillimit të shekullit të njëzetë e një. “Një grua e fortë, e cila gjatë gjithë jetës së saj kërkon mënyra të ndryshme, që..

22.03.22 12:05 |

Një ekspozitë prezanton në Ruse monumentet bullgare nën mbrojtjen e UNESKO-s

Në muzeun historik në qytetin Ruse renditën një ekspozitë udhëtuese “Monumentet Bullgare nën mbrojtjen e UNESKO-s”. Panelet zbulojnë 7 objekte, të cilat prezantojnë  trashëgiminë kulturore të Bullgarisë, dy - të trashëgimisë kulturore dhe një..

13.02.22 10:35 |

Një përrallë dimërore për kukerët, çaushët dhe se si tradita kalon nga babai tek vajza

Ata janë të veshur me lëkurë të vërtetë kafshësh, me peshë rreth 30-40 kg., të gjithë janë të zbukuruar me brirë dhe varëse të ndryshme shumëngjyrëshe. Ndonjëherë fshihen pas maskave të frikshme, herë të tjera i tregojnë fytyrat e tyre të fryra nga..

02.01.22 11:25 |

Bullgaria përcjell një vit të paqëndrueshmërisë politike me shqetësim për të ardhmen

Ditët dhe orët e fundit të dhjetorit janë koha e bilancit. Sidoqoftë, vitet 2020 dhe 2021 ishin më të veçanta, pasi kaluan nën shenjen e epidemisë globale. Rendi i ditës i shoqërisë sonë i nënshtrohet luftës me Covid-19, numrit gjithnjë në rritje..

30.12.21 11:02 |

Arkivi i panjohur me fotografi të Panajot Bërnev na kthen në përditshmërinë e Sofjes së vjetër

Pak kohë më parë ju treguam për platformën virtuale “Arkivi Vizual Bullgar”, i cili synon të tregojë në mënyrë të paanshme, thjesht dokumentare në foto vende, ngjarje dhe personalitete në Bullgarinë e shekullit XX. Udhëheqës i platformës është..

25.11.21 11:57 |

Pamjet e fotografit Simeon Gajtanxhiev – momente të kapura të historisë

Pandemia e Covid-19 na detyroI të rimendojmë mënyrën tonë të jetesës dhe të udhëtimeve, duke stimuluar turizmin vendas. Por, një territor jo mjaft i studiuar prej tij janë të ashtuquajturat objekte urbex, me të cilat mund të ndeshemi  në çdo një..

07.11.21 14:15 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера