Eмисия новини
от 04.00 часа
Снимка: Facebook / @culturalinstitute.mfa

Një ekspozitë zbulon fuqinë bashkuese të imazheve mrekullibërëse të Nënës së Zotit dhe shenjtorëve

Respekti i botës ortodokse për ikonat e Nënës së Zotit dhe shenjtorëve është veçanërisht i fortë. Ato janë lidhja në komunikimin me Zotin, prandaj besimtarët u drejtojnë atyre lutjet e veta në raste të ndryshme. "Besimi në imazhet mrekullibërëse..

15.08.22 16:49 |

Më 29 qershor, Kisha Ortodokse Bullgare nderon Apostujt e Shenjtë Pjetër dhe Pali

Dita e Apostujve të Shenjtë Pjetër dhe Pali është një festë e nderuar nga bullgarët. Në traditën tonë popullore ajo simbolizon gjallërimin e natyrës dhe lindjen e jetës në fillimin e verës së vërtetë, e cila në vendin tonë zakonisht fillon në fund..

29.06.22 06:05 |

Mitropoliti Kiprian: Ai që i afrohet muzikës kishtare, ai i afrohet dhe Zotit

Ka mënyra të shumta që Zoti të hyjë në zemrat tona, dhe njëra prej tyre është përmes fjalëve të veshura të zhytura në muzikë. Prandaj në Liturgjinë e Shenjtë tingëllojnë psalme, por ato shkojnë edhe përtej tempullit për të arritur tek..

12.06.22 10:15 |

Përshpirtja e Qershisë është e shtuna e dytë gjatë vitit për nderim të të krishterëve që janë larguar nga kjo botë

Sot është përshpirtja e qershisë. Si zakonisht dita në të cilën kujtohemi për të afërmit tanë të cilët tanimë nuk janë në këtë botë dhe lutemi për paqe dhe qetësi të shpirtrave të tyre është gjithmonë ditën e shtunë.  Në kisha, pas Liturgjisë së..

11.06.22 07:15 |

Në Ditën e Shpëtimit fshati Bov feston dhe pret mysafirë nga afër dhe nga larg!

Për fshatin piktoresk Bov në malin Stara Pllanina, që ngrihet mbi Grykën e Iskërit, festa e sotme –“Ngjitja e Zotit në Qiell”, ose siç e quajnë njerëzit Dita e Shpëtimit (Spasovden), sjellë një gëzim të dyfishtë. Krahas me festën e krishterë,..

02.06.22 16:28 |

Në disa qytete po mbahet një marshim mbarëbullgar për paqe dhe neutralitet

Në disa qytete të Bullgarisë, duke përfshirë Sofjen, Burgasin dhe Varnën, mbahet sonte nisma “Marshi mbarëbullgar për paqe dhe neutralitet”. Qindra protestues u mbledhën para ndërtesës së Kuvendit Popullor në Sofje dhe lëvizja tashmë është e..

03.05.22 19:46 |
Shën Mbretit Boris I Mihaill Pagëzor

Kisha Ortodokse Bullgare kremton Fjetjen e Shën Mbreti Boris I Pagëzorit

Më 2 maj Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Mbretit Boris I Mihaill. Princi Boris ishte një sundimtar bullgar nga viti 852 deri në vitin 889. Gjatë mbretërimit të tij, krishterimi u vendos si fe zyrtare në shtetin bullgar dhe u pranua..

02.05.22 07:15 |

Shënojmë festën e madhe të krishterë – Dita e Dafinës

Toka zgjohet nga letargjia, dielli na buzëqesh dhe shumëllojshmëria e luleve fillon të na shoqërojë në përditshmërinë tonë. Në sfondin e një tabloje të tillë baritore të jetës vjen një nga festat më të preferuara të bullgarëve - Dita e Dafinës!..

17.04.22 06:05 |
Shën Sofroni i Vracës

Nderojmë kujtimin e Shën Sofronit të Vracës

Sot Kisha Ortodokse Bullgare nderon kujtimin e Shën Sofronit të Vracës - peshkopi i Vracës dhe iluminist i shquar, vazhduesi i misionit arsimor të Paisij Hilendarskit. Në qytetin Vraca, festa e shenjtorit – patronit qiellor të dioqezës, u..

11.03.22 15:43 |

Këngë dhe legjenda për festën e Shën Haralambit

Në traditën ortodokse, dita e dhjetë e shkurtit i kushtohet Shën Haralambit, i cili vdiq si martir gjatë persekutimit të të krishterëve në shekullin e tretë. Sipas traditës së kishës, plagët e tij shëroheshin për mrekulli çdo natë, pavarësisht..

10.02.22 06:25 |

Горещи теми

Войната в Украйна
Всички новини: днес | вчера