Eмисия новини
от часа

Pensionimi në Bullgari po bëhet gjithnjë më i vështirë

Gjithnjë e më pak bullgarë arrijnë të plotësojnë kushtet për dalje në pension. Deri në shtator 2020, numri i pensioneve të lëshuara rishtas ishte 62 757 ose 20 484 më pak se në vitin 2015. Evidentohet  një rënie prej 24 për qind gjatë 5 viteve të fundit...

06.12.20 12:43 |

Në spitalet e vogla nuk mjafton personeli

Shtretërit për të infektuarit me Covid-19 në spitalet shtohen por mungon personel mjekësor i cili të mjekojë të sëmurët. Kjo pamjaftueshmëri është e dukshme në spitalet e qyteteve të vogla në Bullgari. Spitalet në ato qytete paraqitën kërkesa për..

06.11.20 17:13 |

Sistemi bullgar i pensionimit qëndron para sfidave demografike

Në buletinin e parë elektronik të Institutit Kombëtar të Statistikave bëhet konkluzioni, se para sistemit të pensionimit tek ne qëndrojnë probleme demografike. Parashikimet e Evrostatit tregojnë se popullsia tek ne do të zvogëlohet dhe në të..

17.04.20 16:29 |

Pensionisti bullgar gjatë 2013-ës

Të mos të jesh i siguruar nga ana financiare dhe kjo në vitet, në të cilat sipas rregullit duhet të pushosh qetë pas një jete plot me shumë punë, është e padrejtë. Tamam kështu të cenuar në mënyrë të padrejtë ndihen një pjesë e madhe nga pensionistët..

03.04.13 09:31 |

Duhet të merren masa urgjente në sistemin e pensioneve

Instituti Kombëtar i Statistikave nxori të dhëna për situatën financiare të sigurimit publik. Në dokument janë të parashikuara të ardhurat nga sigurimet dhe shpenzimet për pensione në periudhën deri vitin 2060. Përfundimet janë shqetësuese. Për shkak të..

19.02.13 12:51 |
Turshitë dhe reçeli – tradita ose mënyra e shpëtimit gjatë dimrit

Pensionistët bullgarë në pritje të dimrit

Po vjen një dimër i vështirë. Çmimet e larta të korrentit, rritja e çmimit të lëndëve djegëse, të cilat kanë marrë me vete dhe çmimet e të gjitha mallrave dhe të shërbimeve, do të ngushtojnë deri në të pamundur buxhetet e veta familjare. Ngushtimi i rripave..

03.10.12 08:44 |

Bullgaria u përfshi në Vitin evropian të jetës aktive të të moshuarve

Popullsia evropiane plaket. Kjo shtron një sërë problemesh para së ardhmes ekonomike të Kontinentit të Vjetër. Ruajtja e potencialit të Evropës mund të realizohet vetëm nëse do të krijohen mundësi, që popullsia në moshë të madhe të mbetet aktive në tregun e..

06.03.12 13:58 |

Punëdhënës dhe sindikatë propozojnë paketë masash për ndryshime në sistemin e pensionimit

Organizatat e punëdhënësve dhe dy sindikatat e mëdha – Konfederata e Sindikatave të Pavarura në Bullgari dhe Konfederata e Punës “Podkrepa”, anëtarë të Këshillit kombëtar të bashkëpunimit trepalësh, arritën konsensus mbi propozimet për vazhdimin e reformës..

09.02.12 14:15 |

2012-a fillon me ndryshime në sistemin e pensionimit

Që nga fillimi i vitit 2012 bullgarët do të dalin në pension mbi bazën e rregullave të reja. Në fund të vitit të kaluar Parlamenti Bullgar pranoi ndryshime në modelin e pensionimit. Ato parashikojnë dhe rritjen e moshës për dalje në një pushim të merituar...

04.01.12 11:49 |
Sipas Ministrisë së Financave duke u rritur mosha e pensionimit vitin tjetër, do të pakësohen mjetet e rritjes, qoftë edhe simbolike, të pensioneve më të ulëta.

Sindikalistët në Bullgari në krye të protestimit

Të dyja sindikatat e mëdha në Bullgari – Konfederata e sindikatave të pavarura dhe Konfederata e punës “Përkrahja” janë duke u përgatitur për një protestë kombëtare më 30 nëntor. Arsyet e pakënaqësisë kanë të bëjnë me dialogun social të ndërprerë në lidhje..

22.11.11 14:03 |
Всички новини: днес | вчера
Подкасти от БНР