Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Легендите на София


Предаването се излъчва в събота следобед и представя различните пластове на града, пред жители и гости, които избират да разгледат столицата в по-различен план от ежедневния, един алтернативен туристически тур, скрит по улиците на София.

Разглеждаме както паметници на културата, така и знакови за софиянци места, които с историята си грабват интереса на хората.
Преминаваме през многобройните пластове, изграждащи нашата столица, като вникваме в историята с разкази от първо лице за различните сгради и архитектурни обекти, които оформят облика на София още в началото на миналия век.
Всичко това - за да опознаем непознатото в нашия град!

Публикации

Историята оживява - Райна Кацарова - част 1

Райна Кацарова е първата жена етномузиколог в България. Учен от световен мащаб, който изгражда с усмивка и усърдие системата на съвременната българска фолклористика. Освен неин запис от Златния фонд на БНР, слушаме и  Гео Кукудов - музикант,..

публикувано на 24.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Паметникът на Васил Левски в София

Това е първият български паметник, но процесът е дълъг 17 г.  поради изчерпване на средствата. Построеното започва да се руши скоро. Константин Величков посвещава стихотворение на това. Слушаме го и се запознаваме с откъси от дневника на Константин Иречек...

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Тодора Бакърджиева с театралната си трупа

Адресите на любовта - Тодора Бакърджиева

Съратничка на Левски се жени за основател на Народния театър Тодора Бакърджиева, наричана още Казанлъшката фея и Дългата коса, е куриер на легендарната комитетска поща, пренасяла писма, документи и дори оръжие, между Левски и Каблешков в България и..

публикувано на 24.02.24 в 14:00
Димитър Митов

Историята оживява - Д.Б.Митов - Дъба

Историята оживява - Д.Б.Митов - Дъба  Антон Митов за рода на "Клатигората" и дядо му Дъба. Разказ, обогатен с гласове от "Златния фонд". Неслучайно Фондът е поверен като дирекция в ръцете на гръмогласния Антон, легендарен нощен водещ ("Антон Митов..

публикувано на 17.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Представлението „Кино „Лента“

Разговор с режисьорката Мария Страшилова за  представлението ѝ „Кино „Лента“: "На 26 г. съм, занимавам се с театър от 4-5 години, учих 1 година в България и завърших в 22 в Дъблин, играхме "Чумата" на Камю с ирландски екип в Стара Загора. Реших, че..

публикувано на 17.02.24 в 15:00
Васка Емануилова и Мара Георгиева

Адресите на любовта - Васка Емануилова и Мара Георгиева

Скулпторките Васка Емануилова и Мара Георгиева – любов за цял живот За скулпторките Васка Емануилова и Мара Георгиева се заговори отново покрай Паметника на съветската армия, защото бе увенчан със създадена от тях фигура на съветски войник и..

публикувано на 17.02.24 в 14:00
Снимка от личния архив на Боян Бочев (вдясно)

Историята оживява - Владимир Димитров - Майстора

В днешната ни среща ще поговорим за една от най-светлите личности от нашите земи. Владимир Димитров - Майстора. Божествен художник, благ и безкрайно добър човек, оставил ни светли завети.  Ураллла, Майстори!  Ако днешният ни герой можеше сам да..

публикувано на 10.02.24 в 16:00

Софийски разкази - Моята София и други образи

Илюстраторката Вяра Бояджиева има много номадски живот, но е от София: "Напускам София на 9 и се връщам на 21. Тогава бе първото ми завръщане, да разбера дали се чувствам българка все още - почувствах се идеално. Направих един театрален проект, видях,..

публикувано на 10.02.24 в 15:00
Катя Попова

Адресите на любовта - Любовите на Тодор Дичев

Певицата Катя Попова и актрисата Виолета Минкова – любови на дипломат: Дипломатът Тодор Дичев има късмета да обича две изключителни жени. Световната оперна прима Катя Попова и актрисата от Народния театър Виолета Минкова. Като културно аташе..

публикувано на 10.02.24 в 14:00
Храм “Св. Пророк Илия” в квартал Княжево

Историята оживява - Храмът на Княжево “Св. Пророк Илия”

Това е свято място. През годините свещено за мюсюлманите, с техния духовен водач и мислител Бали Ефенди. А после, след Освобождението - място за християнска смиреност и одухотворени дела. Разговорът е с отец Дилян Цветков - иконом на храм “Св...

публикувано на 03.02.24 в 16:00