Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сдружението "Ти можеш" помага на незрящи майки и майки на деца със зрителни увреждания

В края на този месец Сдружението за жени с увредено зрение "Ти можеш" приключва първия си проект. Той е озаглавен "Заедно с мама можем повече" и е посветен на работа с незрящи майки и майки на деца със зрителни увреждания.

Сдружението е учредено в края на 2010 година. Неговата цел е да подпомага жените със зрителни увреждания при справянето с многобройните трудности, които срещат в обществото, с дискриминацията на трудовия пазар, с грижите при отглеждането на децата, както и да информира обществото за проблемите и възможностите на незрящите жени. Повече за сдружението и за проблемите на жените с увредено зрение в България разказва неговият председател Живка Павлова. Самата тя е незряща и дълги години е работила в различни организации в помощ на хората с увредено зрение, както в страната, така и извън нея.

Живка Павлова споделя, че проблемите на жените и майките със зрителни увреждания остават невидими за обществото, а те съвсем не са малко - липса на професионална реализация, бедност, ограничени социални контакти, специфични трудности при отглеждане и възпитание на децата. Тези трудности особено се задълбочават, когато и детето е незрящо. Родителите имат нужда от професионална консултация и психологическа подкрепа. Особено тревожен за тях се оказва въпросът дали детето им ще се справи с обучението в масовото училище или трябва да бъде записано в специализирано. Чуйте още подробности от Живка Павлова.

Самата Живка Павлова е загубила зрението си още в ученическа възраст. Сега тя е юрист с активна обществена дейност и продължава да помага на хората, чийто трудности познава по-добре от всеки друг.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Узана поляна фест

"Зеленият лист" на Габрово не е шега

Неслучайно, наградата "Европейски зелен лист" отива в Габрово, първият град в Източна Европа с нея. Началото на предаването е посветено на з елените идеи в действие в града. Започваме с г-жа  Мария Радойчева, експерт в Община Габрово - организатор на "Узана поляна фест":  "За пръв път сме основен организатор. За намаляване на въглеродния..

публикувано на 25.07.21 в 09:32

От фермата до НДК

"Джазови звуци от зеленчуци и песнопения от други растения" - така тромпетистът Венци Благоев призовава посетителите да си изработят инструменти от зеленчуци и да участват с него в джаз-импровизациите му. "Изложба с музикантка, която твори с цветя и природни материали. Много мед, крафт бира, фермерска продукция" - така Ралица Касимова от "Хранкооп"..

публикувано на 25.07.21 в 09:00

Климатичните промени и цирковите представления

Мини Арт Фест 11 #ClimateOfChange на паркинга пред ст. "Академик". "Мястото е общинска територия и е за културни събития и забавления. На 24 от 8 вечерта е първото представление - в България, следва Словения и стига до Белгия. Самите трябва да допринесем да не ни е толкова горещо. Професионалната трупа на ц ирка от Италия с тема "Климатичните промени" е..

публикувано на 24.07.21 в 11:45

Група "Krekhaus" канят на лайв концерт

„Имаме удоволствието да ви поканим на първия ни пълнокръвен концерт след   "чумата". След издаването на „ Gutenachtstrasse“ - първия ни дългосвирещ албум е време да дадем живот на песните и на сцената на кино "Кабана". Поканихме да ни удари рамо, китара и глас Боян Робърт Пинтер.“ Поканата е от момчетата от група „Krekhaus“, които..

публикувано на 24.07.21 в 11:32
Хисарлъка

Били ли сте на Хисарлъка?

"Кулинарна работилница за деца, стрелба с лък, алея на сладкишите, приключенията на избягалите животни... Работим с деца над една годинка. Всякаква възраст деца са добре дошли. За родителите - музикална програма, коктейл-бар, чийл-зони в бохемски стил. "Хисарлъка експириънс" дойде от хотелиерите и ресторантьорите на Кюстендил, опитваме се да привлечем..

публикувано на 24.07.21 в 11:21

Преводачите на преден план

Виртуално запознанство с литературни преводачи от цял свят през художествените фотографии на  Аня Капункт . На чаша вино в  Кино „Кабана“  ще може да видите работите на Аня и да чуете лично от авторката за проекта ѝ " На преден план: Фотографии на литературни преводачи" . В представянето ще видите и портрети на български литературни..

публикувано на 24.07.21 в 11:00
Виолета Радкова и Михаил Минчев

Четене с любов

"Четене му е майката" е подкаст  за любовта към четенето. Подкаст за удоволствието от четенето и забележителния път до него - вълнуващ, трансформиращ, понякога абсолютно банален, понякога интересен и все по-често раздвоен между аналоговото и дигиталното. Говорим си за литература, поезия, писано слово и четене като лични пътешествия и обществено значими..

публикувано на 25.07.21 в 10:50