Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината Гробницата на Хонорий ще бъде свързана с подземното ниво на базиликата "Св. София"

До края на годината Гробницата на Хонорий, по която в момента се извършват възстановително-консервационни дейности, ще бъде свързана с подземното ниво на базиликата "Св. София", каза пред журналисти заместник-кметът на София Тодор Чобанов. По думите му обектът пред църквата - гробницата, се е оказал по-голям от първоначалните представи за него - вече са разкрити седем гробници. Разкопките и консервацията се финансират по програмата "Култура" на Столичната община.

Тодор Чобанов присъства на представянето на проекта "Зад фасадата", финансиран по програмата "Култура". Проектът показва върху билбордове и пано на бул. "Кн. Ал. Дондуков" 12 как изглежда съществуващият амфитеатър в Сердика. Общината е финансирала проекта на читалището "Джон Атанасов" с 39 хиляди лева, като една шеста от парите са за авторските права на проекта. Паното е експонирано върху обект на НЕК, която е осигурила захранване на осветителните тела.

Чобанов посочи, че трябва да се търсят съвместни решения - между държавата и общината, за бъдещето на археологическите останки от амфитеатъра. По думите му може да се търси и европейско финансиране. Съществуващите сгради върху амфитеатъра също могат да се запазят, тъй като вече има съвременни архитектурни решения за експонирането на археологическите находки под сградите. Цялата площ на амфитеатъра е около четири декара, като декар и половина са собственост на държавната компания НЕК, а останалите - частна собственост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради напрежението в Близкия Изток засилват полицейското присъствие в София

Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в София ще бъде засилено полицейското присъствие. Повече полицаи ще има и около сградите на посолствата у нас. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Това е чисто превантивен елемент. Към настоящия момент нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква..

публикувано на 02.10.24 в 14:35

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 13:55
Кметът на София Васил Терзиев

Васил Терзиев: Софиянци няма да имат нужда от винетки за Околовръстното

Няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път в София, заяви столичният кмет Васил Терзиев. В края на миналата седмица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) посочиха, че Столичната община не подписва споразумение с Агенцията за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и това може..

публикувано на 02.10.24 в 12:59

34 деца са пострадали при катастрофи в София само през септември

34 деца са пострадали при пътни инциденти в София и областта през септември. Това сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ. Пред БНР от там допълниха, че през миналия месец са регистрирали 282 пътно-транспортни произшествия. За сравнение през август пътните инциденти са 257, а пострадалите деца – 32. 

публикувано на 02.10.24 в 11:04

Електрически автомобил се запали на бул. "Братя Бъкстон"

Скъп електрически автомобил се е запалил тази сутрин на столичен булевард, съобщават очевидци на пламъците в социалните мрежи. Инцидентът е станал на бул. "Братя Бъкстон", точно срещу столичното 6-то РУ. Екип на столичната пожарна е реагирала много бързо и е потушила огъня. Шофьори съобщават, че заради огнената стихия с "Мерцедес"-а..

публикувано на 02.10.24 в 10:32

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56