Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

444 години затвор за "Наглите"

Софийски градски съд осъди 4-ма от "Наглите" за отвличанията. Двама получиха присъди за притежание на боеприпаси, съобщи БГНЕС.

Осъдените са Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров-Релето и Любомир Димитров-Гребеца за отвличанията. Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста и Даниел Димитров-Релето получиха по 18 години затвор, Любомир Димитров-Гребеца - 15 години затвор.

Братята Радослав и Митко Лебешковски получиха наказания за държане на боеприпаси - Радослав Лебешковски получи 1 година условно с 3 г. изпитателен срок, а Митко Лебешковски – 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок.

Съдът намери доказателства за 12 от общо 13 отвличания. Единственият, за чието отвличане не бяха признати виновни, е Румен Гунински. За него съдия Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Любомир Димитров, не е установена обаче дори и къщата, където Гунински е бил държан.

Общо присъдените години за 13-те отвличания са 444. Двама от "Наглите" бяха оправдани. Това са Павел Петков и Цветозар Славчев. Съдът постанови граждански искове за претърпени неимуществени вреди за общо 915 хиляди лева.

Съдът присъди години затвор за всяко едно от отвличанията на виновните. Така общо натрупаните години за Ивайло Евтимов са 130 години, за Прокопи Прокопиев – 125, за Даниел Димитров – 110 години, за Любомир Димитров – 76 години. Четиримата обаче ще лежат съответно 18 и 15 години за Любомир Димитров, тъй като в българската съдебна система се определя едно общо най-тежко наказание. Съдия Магдалинчева определи за тримата 12 години, а за Любомир Димитров 10 г., но заради значителния брой отвличания и тежките престъпления, тя ги завиши с по 6 години за Йожи, Поли Културиста и Релето и добави 5 години към наказанието на Гребеца.

Така макар според прокуратурата в групата "Наглите" да е имало 8 души, съдът намери доказателства за четирима.

При процеса, продължил малко повече от година, прокуратурата поиска за подсъдимите по делото "Наглите" общо 135 години и половина затвор. В последната си дума обвинените заявиха, че са невинни, че не са участвали в отвличания и поискаха справедливо наказание.

Процесът срещу задържаните при полицейската операция "Наглите" започна на 22 декември 2010 година. Обвинението е за отвличането на Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев, Камелия Бончева, Георги Георгиев, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев. Бандата е извършила 11 отвличания от октомври 2007 до декември 2009 година. Подсъдимите бяха заловени от полицията на 17 декември 2009 година.

Кирил Кирилов - Шкафа, участник в бандата "Наглите" беше убит на 24 март, малко преди 22.00 часа пред блок 353 в "Младост 3", докато се прибирал с жената, която живее на семейни начала. Срещу него е стреляно 7-8 пъти, като е улучен на три места. Опитал се да избяга, но след като е бил ранен в крака, бил настигнат и доубит пред входа на блока, в който живеел.

Кирилов беше с мярка за неотклонение "подписка" и името му се свързваше с отвличанията на бизнесмена Кирчо Киров и студента Румен Гунински. Кирилов е водел отвлечените към тайната квартира край Вакарел. Той е бил приближен на боса на групата Прокопи Прокопиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булгаргаз" вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София"

"Булгаргаз" ЕАД вдигна наложения запор върху сметка на "Топлофикация София" ЕАД след като двете дружества сключиха извънсъдебно споразумение и "Топлофикация София" извърши частично плащане в размер на 10 млн. лв.  Към момента задълженията на "Топлофикация София" ЕАД към "Булгаргаз" ЕАД са 856 млн. лв. Днес "Булгаргаз" ЕАД изпрати предложение за график..

публикувано на 11.10.24 в 18:11
Столичният кмет Васил Терзиев.

Въвеждат бонусна система за служителите в градския транспорт на София

Бонусната система за служителите в градския транспорт ще я има, обяви след среща със синдикатите кметът на София Васил Терзиев. На нея градоначалникът е представил предложенията на столичната община в тази посока. Той изрази надежда до средата на следващата седмица синдикалните организации да запознаят служителите, за да може споразумението да..

публикувано на 11.10.24 в 13:42

Реконструкцията на стадион "Българска армия" в София върви по график

От ръководството на ЦСКА София съобщиха, че изкопните работи от втора фаза на реконструкцията на стадион "Българска армия" се извършват точно по график. Вече е стартирал изкопът на Сектор "А", като дълбочината му трябва да достигне 12 метра в най-ниската си точка.  Реконструкцията започва от средата на Сектор "В", като от там ще се пристъпи към..

публикувано на 11.10.24 в 10:58
Тристранка

Тристранният съвет обсъжда размера на минималната работна заплата

През днешния ден Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе заседание. Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се увеличи на 1077 лева от 1 януари. В момента тя е 933 лв.Поводът за събирането е да бъде обсъден проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна..

публикувано на 11.10.24 в 08:34

Грипът може да предизвика сериозни поражения при малките деца

В България годишно над 2000 души умират след грипна епидемия. Най-уязвими са децата до 5-годишна възраст и хората над 65 години.  "Грипът може да причини сериозни поражения на малките деца, възрастните хора, на пациентите с белодробни, сърдечни заболявания, с имунни дефицити, бременните жени", заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова ...

публикувано на 11.10.24 в 07:55

Над 20 хил. души са загубили живота си в катастрофи в ЕС през 2023 г.

Повече от 20 хиляди души са загубили живота си при катастрофи, станали в ЕС през миналата година.  Според данни, оповестени от ЕК, намалението на броя на жертвите спрямо 2022 г. е 1%.   Няма значителна промяна в класацията на държавите.  Швеция и Дания продължават да имат най-безопасните пътища - съответно 22 и 26 смъртни случая на милион жители...

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Още 50 ИТ специалисти ще се включат в проверката на машините за изборите

Министерството на електронното управление ще осигури още 50 IT специалисти, които да работят към ЦИК. Те ще се включат в проверката на машините преди експедицията им, съобщи министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в Плевен , цитиран от пресцентъра на ведомството. За изборите на 9 юни са проверени 660 бройки от наличните 13 хил. машини,..

публикувано на 10.10.24 в 16:48