Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова за презонирането в София, бездомните кучета, строителството и оставките

Ще предложим ново презониране на София, с ясни критерии и след широко обсъждане, каза в интервю за БТА кметът на София Йорданка Фандъкова.

Комисията, подготвяща предложението, е в края на процеса, който ще е съобразен с действащото законодателство - Законът за устройство на територията на Столичната община, Общият устройствен план и Законът за местни данъци и такси.

Презонирането ще обхване строителните граници на града, а границите между зоните ще съвпадат с естествени делители - реки, жп линии, основни булеварди, като данъците ще намаляват плавно от центъра към периферията.

Предложението е София да остане в пет зони, колкото е максимално допустимото от закона. Първото и единственозониране на града е направено през 1998 година, като то е отговаряло на тогавашната ситуация в града. Сега един от критериите ще е вложени средства във всеки район - в метро, улична мрежа, корекция на речни корита, социална инфраструктура.

Фандъкова посочи, че от 2000 г. до 2011 година в София са вложени 2,5 млрд. лв. в изграждането на инфраструктура - средства от държавата и общината. За последните три години вложените пари са 1,37 млрд. лв. След като е готов проектът на зоните, той ще бъде подложен на много широко обсъждане, за да не се допусне грешката от миналата година, когато проектът остана неясен за гражданите и трябваше да бъде спрян.

За мен е важно гражданите да бъдат убедени, че критериите са справедливи, посочи още Фандъкова. Няма съмнение, че и тук, както и в останалите градове, където се строи метро, цените на имотите около него се вдигат, каза кметът. Тя допълни, че в критериите за вложените инвестиции ще се отчитат само направените, а не бъдещите.

ФИНАНСИТЕ

Първото тримесечие на годината Столичната община приключва със събрани 80,9 млн. лв., като те са с 1,2 млн. лв. повече от същия период за 2011 година. В събраните средства попада и първият месец от данъчната кампания - март. За тримесечието с най-голям дял в приходите са събраните средства от данъка върху недвижимите имоти и таксата за битовите отпадъци.

Фандъкова посочи, че благодарение на това, че планираните приходи и реално събраните са в нормите, които са очаквани за първи път Столичната община няма просрочие на плащанията към бизнеса, което я прави коректен партньор във време на криза. Има просрочия в плащанията на районни администрации и някои от общинските дружества, каза още кметът.

До края на март общината е събрала 21,76 млн. лв. задължения за данъци и такси от минали години. По думите на кмета на София това се дължи на добрата работа на ревизионните екипи. Кметът посочи, че е за разговори с длъжниците на общината за разсрочване на плащанията на задълженията им, но до такъв разговор все още не се е стигнало с ръководството на Софийския университет.

Всички знаем, че бюджетът на БАН не е по-добър от този на Софийския университет, но академията е заплащала всички данъци и такси към общината в срок, за разлика от университета, каза Фандъкова. Имаме вече опит с културните институти - разсрочихме задълженията на Народния театър, предложих подобен подход и към ръководството на Софийския университет, но за мое съжаление те продължават да оспорват констатираните вече задължения, без да водят разговор за погасителен план, каза още Йорданка Фандъкова.

Ще предложим на Столичния общински съвет да преразгледа таксата за битови отпадъци за молитвените домове, каза още кметът. Тя допълни, че става въпрос за храмовете, а не за другите нежилищни и жилищни имоти на различните вероизповедания.

БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА

Беше важно да имаме разбирането от страна на държавата за исканите промени в наредба 41 на земеделското министерство, каза Фандъкова в отговор на въпрос дали е доволна от срещата си с министъра на земеделието Мирослав Найденов на 5 април. Очаквам промените в наредбата за условията за домашните любимци да са факт на 9 април, както обеща министърът, посочи кметът. Тя припомни, че промяната се иска от няколко месеца, като това е станало наложително след остойностения проект за приют край Горни Богров.

Обществено известен стана фактът, че за да се изпълнят условията за 500 кучета са необходими шест милиона лева. Като важна определи кметът на София и очакваната промяна в Закона за защита на животните. Там общината иска да се премахне надзорът от страна на граждани и екоорганизации към кучетата на улицата.

"За мен е важно да се приберат глутниците от улиците на града", каза Фандъкова. В отговор на въпрос тя посочи, че очаква промените в наредбата и закона да станат факт и тогава може да се състави график със сроковете за изграждането на временните приюти и броя на кучетата, които могат да се приберат в тях. Проблемът с бездомните кучета не е възможно да се реши веднага, но трябва да се ускори решаването. Европейските норми не изключват евтаназирането на агресивните животни или и на други, ако това е позволено от местното законодателство, каза още кметът на София. Тя допълни, че разчита и на неправителствените организации, които подхождат отговорно към проблема да работят за осиновяването на животните в дома на осиновителя, а не на улицата.

Фандъкова посочи като добра практика за работата между общината и екозащитници приютът край Горни Богров, където има активна кампания за осиновяването на животни тук и в чужбина.  Разпоредила съм на "Екоравновесие" да се засили контролът върху грижата на надзорниците в момента, посочи столичният кмет. Ако се установи, че осиновеното куче е на улицата, то пак ще се прибира в приют, допълни Фандъкова.

Обичам животните, каза кметът в отговор на въпрос към коя част на общественото мнение към бездомните кучета се самоопределя. Тя припомни, че всяка организация за защита на животните може да поиска от общината терен и да построи приют за кучетата, като там се грижи за тях.

В отговор на въпрос защо толкова години София се опитва да се справи с този проблем, а няма видим резултат, кметът на столицата допълни, че причините са комплексни - мерките трябва да са комплексни, като например приетата вече наредба за домашните кучета в София, според която животните трябва да имат чип и да се кастрират. Кастрация и осиновяване на бездомните кучета биха намалили значително броя им по улиците, смята още кметът. Тя допълни, че след приемането на промените в наредба и законовите изменения и мерките, които Столична община ще предприеме, резултатът от намаляването на броя на бездомните животни ще е по-видим.

На въпрос за искането на депутати от Коалиция за България за одит на "Екоравновесие" и на Центъра за градска мобилност кметът посочи, че "одитите ги възлага сама". Доказала съм, че няма чадър над никого, допълни Йорданка Фандъкова. По думите й с направените до момента проверки се е превърнала в "абонат на прокуратурата", за да са спокойни софиянци, че парите на града се управляват правилно.

ПРОЕКТИТЕ

С изграждането на новата инфраструктура правим всичко възможно да не се затруднява движението в града, посочи Фандъкова в отговор на въпрос дали започващото строителство на кръстовища на две нива ще наруши трафика. Със сигурност ще има затруднения, но моля хората за разбиране - всички видяха, че когато има контрол и се работи, нещата се случват, каза още тя, като посочи за пример строителството на метрото по "Ломско шосе". По думите й 2012 година ще е на приключването на строителството на метрото в по-голямата част на града и на началото на строителството на кръстовища на две нива.

В отговор на въпрос кой е проектът, с който може да се гордее като кмет и да го сочи за добра практика в мандата си, Фандъкова посочи, че това е метрото, което е нямало как да се случи без помощта на държавата и европейските средства. Заедно с него реконструираме големи булеварди, но не на половина, както това се случи в първия лъч на метрото преди години. Мога да се гордея, че изграждаме канализация, а и с всяко засадено ново дърво, допълни кметът. Тя посочи, че пешеходната зона по "Цар Освободител" ще е спокойно място в трафика след завършването на реконструкцията.

Заедно с метрото разкрихме и културно-историческото наследство, което ще направи градът по-интерес за гостите му, каза Фандъкова. Като своя битка кметътопредели строителството на детски градини, тъй като това е започнато още от времето й като заместник-кмет на София. В отговор на въпроса, ако бездомните кучета и липсата на места в детските градини са двата най-значими проблема, кой от тях ще се реши по-бързо Фандъкова заяви, че и двата изискват сериозни действия, но при единия има само нужда от законодателни промени, а при другия е необходим голям финансов ресурс. "Изпълняваме програма, колкото повече пари имаме, толкова повече места в детските градини ще разкриваме", посочи столичният кмет.

Като основни проблеми на София Фандъкова посочи бездомните кучета, местата в детските градини, състоянието на улиците и санирането на жилища. Общината работи по програма за ремонт на уличната мрежа, но се надява повече хора да се включат в мерките за подобряване на енергийната ефективност. До лятото ще бъдат готови типовите проекти, които изготвя направление "Архитектура и градоустройство". Безплатно ще се предоставя и строителното разрешително за тези мерки. За предложението на главния архитект на  София Петър Диков за отдаването на прилежащи територии към жилищните блокове кметът посочи, че това е добро намерение, но не бива да се бърза с приемането му, а да има сериозен правен анализ за плюсовете и минусите. Очаквам активност и от общинските съветници при обсъждането на наредбата, допълни Фандъкова.

ОСТАВКИТЕ

Кметът на София посочи, че отговорността е лична в отговор на въпроса за оставката на общинския съветник от ГЕРБ Денка Кушвалиева. Не бива да остава и грам съмнение у гражданите, което да пречи на изпълнението на поетата обща кауза, каза кметът. По думите й в случая е трябвало да се предпочете обществения интерес пред личния.

Фандъкова изрази благодарност към другия, подал заявление за освобождаване като общински съветник - Иво Тонев. Тя допълни, че благодарение на отговорната му работа като председател на комисията по младежта и спорта в СОС е дал началото на много сериозно обновяване на спортната инфраструктура в града.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов е бил потърсен за съдействие за исканите промени в наредбата и закона заради бездомните кучета кметът посочи: "Бойко Борисов винаги е бил достатъчно отговорен към приоритетите на София, както и към тези на всички общини. Винаги съм твърдяла, че за да се решат проблемите на София трябва да има и подкрепа от държавата".

Запитана какво си пожелава в личен и служебен план за предстоящия й рожден ден на 12 април кметът на София посочи: "В личен план - здраве за мен и близките ми, а в служебен - сили за целия ми екип, за да можем да постигнем поставените цели".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20