Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътната обстановка на 16 април

Очаква се интензивен трафик заради края на четирите почивни дни за Великденските празници, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Значително увеличение на интензивността на движението се очаква по основните и второстепенни пътища в цялата страна, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към столицата и областните центрове, трафик по граничните пропускателни пунктове. Осигурява се активно полицейско присъствие и контрол на движението по всички основни пътища на страната и възлови места, както и там, където се извършват ремонтни дейности. При нужда регулирането ще се поема от пътните полицаи.

По време на дежурствата ще се реализира и операция, чиято основна цел е проверки на водачи за употреба на алкохол или на такива, седнали зад волана без правоспособност. Друг основен проблем е превишената скорост и рисковото изпреварване при образувани колони, които водят до трагични инциденти. Със заповед на Агенция „Пътна инфраструктура” от 12 до 16 април е забранено движението по основните артерии и някои от второстепенните пътища на товарните моторни превозни средства.

ГД „Охранителна полиция” е предприела и необходимите мерки за осигуряване на допълнителна охрана на големите търговски обекти в страната – проведени са срещи с частните охранителни фирми, които работят за магазините, ще се завиши и полицейското присъствие на територията им.

На ГКПП Кулата – Промахон, където се очаква пътникопотокът да бъде най-голям, днес от 8.00 до 20.00 часа се отварят по четири платна на вход и четири на изход, съобщиха от „Гранична полиция”. „Гранична полиция” е създала организация за нормалното преминаване през ГКПП на българо-гръцката граница с оглед на увеличения пътникопоток заради великденските празници. Има възможност за допълнителни трасета на ГКПП Илинден и на ГКПП Капитан Петко Войвода.
На ГКПП Ивайловград и ГКПП Златоград не могат да се отварят допълнителни трасета, но могат да бъдат увеличени служителите, при нужда.
Предвиден е резерв от служители на „Гранична полиция” за всички пунктове. Специално за ГКПП Кулата – Промахон са увеличени хората на смяна.

След направения задълбочен анализ на пътната обстановка столичната пътна полиция очаква интензивният трафик да е към входните пътища на София.

За възникнали произшествия гражданите ще могат да съобщават денонощно в Националния координационен център на телефони: 983 18 65 и 987 5251, както и на имейл nsgp@mvr.bg. На помощта на гранична полиция разчитат и съвместните наряди между България - Гърция и България – Румъния, които извършват проверки.

Въведена е временна организация за движение на тежкотоварните превозни средства в почивни и празнични дни, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Във връзка с настъпването на активния почивен сезон и с цел осигуряване на по-висока безопасност, се забранява движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника
Ограничението е за периода от 12 април 2012 г. до 30 септември 2012 г. в интервала от 16:00 ч. до 22:00 ч. за последния работен ден от седмицата или предпразничен ден, както и за последния почивен ден от седмицата или празничен ден. 
Забраната се отнася за:
• Автомагистрали;
• Пътища I-ви клас;
• Пътища II-ри клас в участъците: 
- Път II-55 Дебелец - Гурково;
- Път II-66 Стара Загора - Сливен;
- Път II-99 Бургас – Царево;
- Път II-11 и II-15 в участъка Оряхово – Мизия;
- Път II-86 Пловдив – Смолян;
- Път II-19 Симитли – Гоце Делчев;
- Път II-18 Околовръстен път София;
- Път II-29 Добрич – граница Румъния.
Забраната не важи за моторни превозни средства, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни
В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги, съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно транспортни произшествия. 
Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.
Остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци. Тя ще действа в периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч. Тази мярка е наложителна, защото през летните месеци хората предприемат повече пътувания и рязко се увеличават тежките пътно транспортни произшествия.

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 11 тежки катастрофи. Пострадали са 21 човека.
В София са станали 22 леки и 3 тежки катастрофи. Петима са пострадали.

Слушайте предаванията на Радио София за информация за актуалната пътна обстановка в столицата.

Всеки делничен ден след 17.00 часа се излъчва и специализираното предаване "Трафик София". 

Вижте карта на натоварените кръстовища по линиите на градския транспорт  и информация за ремонтираните участъци в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С оборудвана кола тестват бързи проверки за паркиране в платените зони

В Синя и Зелена зона тръгва тестова кола, оборудвана с бордови компютър и камери, които от разстояние ще засичат дали паркираните автомобили са заплатили престоя си, съобщиха от Столичната община Това не изключва проверката от екипите, тъй като в зоната се паркира и с хартиени талони. Целта на тестовата кола е да се провери работата на..

публикувано на 10.02.20 в 16:54

Ремонтът на тунел "Витиня" започва в понеделник

Ремонтът на тръбата за Варна на тунел "Витиня" започва утре - на 27 юни, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". До приключване на строителните работи, което се очаква през декември, трафикът ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.  Ремонтните дейности включват възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизалация,..

публикувано на 26.06.16 в 15:30

Пътната обстановка на 24 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са влажни, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"..

публикувано на 24.01.14 в 08:01

Пътната обстановка на 23 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са влажни, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция...

публикувано на 23.01.14 в 09:09

Пътната обстановка на 22 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция...

публикувано на 22.01.14 в 08:06

Пътната обстановка на 21 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"...

публикувано на 21.01.14 в 08:54

Пътната обстановка на 20 януари

Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Пътните настилки са сухи, на места мокри. В планинските райони са частично заснежени и заледени, почистени и обработени, съобщават от Съюза на българските автомобилисти със съдействието на Агенция Пътна инфраструктура и центъра за информация при направление "Пътна полиция"...

публикувано на 20.01.14 в 08:24