Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия и антишествия опасват София днес

Три шествия се провеждат днес в София. От Столичната община потвърдиха, че те са съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите.

От 10 ч. стотина души се включиха в шествието по повод 10-годишнината от смъртта на писателя Николай Хайтов. Участниците в проявата тръгнаха от Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методи" и стигна до Борисовата градина. Освен българското знаме, участниците в проявата носеха портрета на Хайтов, както и на Апостола на свободата Васил Левски.

Спокойно премина шествието между 10 и 12 часа, организирано от ВМРО, "Атака" и други организации - проява обявена като контра на гей парада "София прайд 2012", който ще започне в 16 часа. Шествието, което бе подкрепено от 200-300 души, започна от пилоните на НДК и продължи по бул. Витоша с патриотични песни и скандирания "България, събуди се" и "Свобода или смърт". Имаше и плакати с надписи "Не искаме гей парад в нашия град" и "Хетеросексуален = нормален". Колорит на шествието придадоха 3 двойки младоженци, които се появиха, за да се обявят срещу идеята да се узаконят еднополовите бракове.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че протестът е "срещу опитите на чужди посланици да се месят във вътрешните работи на страната", визирайки участие на посрланици в подкрепа на гей парада. Според Джамбазки гей парадът днес в гони и политически искания:
Искането за промяна в законодателството винаги е политическо искане. Искането за еднополови бракове е промяна в Семейния кодекс. Искането т.нар. ЛГБТ организации да могат да влизат в детските градини, забавачките и там да учат децата на сексуалност е меко казано странно.

Найден Николов от "Атака" пък заяви:
Не сме против техните паради, но да ги правят по селата, в планините, ако искат да влязат навътре в морето.

Българската православна църква също се обяви срещу гей парада в София. Вижданията на свещениците изрази дякон Георги Манджуков:
Това, което днес искат да го направят, не само руши морала и вярата на българина, но и подкопава устоите на държавата.

Взети са всички необходими мерки със засилено полицейско присъствие, за да не се стигне до сблъсъци при провеждането на гей шествието „София Прайд”, увери кметът на София Йорданка Фандъкова. Отговаряйки на въпрос за искането на четири партии, отправено в отворено писмо до нея, Фондъкова заяви, че няма причина да не съгласува гейшествието, защото законът предвижда съгласувателна процедура.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Благотворително бягане в Борисовата градина тази вечер

За седма поредна година в столицата ще се проведе благотворителното бягане "Светулки RUN" , съобщават организаторите от Софийският планински клуб. Каузата тази година е насочена към събиране на средства, които ще бъдат разделени в подкрепа на Фондация "Очи на четири лапи" и единственото в България Национално читалище на незрящите ...

публикувано на 01.10.24 в 10:42

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40

Няма да тестват системите за ранно предупреждение и BG-ALERT

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверено..

публикувано на 01.10.24 в 09:59