Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха връщането на прекия избор на районните кметове

Депутатите отхвърлиха връщането на прекия избор на районните кметове. От Коалиция за България предложиха да се върне правото гражданите да избират пряко кмета на района си. Вие за ли сте разширяване на местното самоуправление или сте против, попита Петър Курумбашев от БСП. Яне Янев възрази срещу връщането на този пряк избор.

„Нима искате район "Подуяне" в София да има собствени данъци и такси, а район "Кремиковци" да има други. Става въпрос за единна система за местно самоуправление”, каза Янев.

Димчо Михалевски от Коалиция за България заяви, че България е ратифицирала и подкрепя Европейската харта за местно самоуправление и е приели конкретна програма за изпълнението й.

"Район „Люлин” в София, който е по-голям от всички областни градове, няма право да избира районен кмет", заяви депутатът.

Мнозинството обаче отхвърли това и остана досегашната разпоредба на закона, според която районните кметове се назначават от кмета на общината.

„Много е жалко по време на управлението да се говори за децентрализация на местното самоуправление, а точно преди избори да ограничаваме прекия избор на районни кметове”, коментира депутатът от ДПС Ремзи Осман. Той заяви, че когато изборите са преки, се стимулира хората да гласуват.

Народните представители продължават с обсъждане на принципа на уседналост при гласуване на местните избори. От ДПС предлагат да отпадне изискването на местни избори да могат да гласуват само граждани, които са живели в съответното населено място най-малко през последните 6 месеца, както и да отпадне изискването на евроизбори да гласуват само избиратели, които са живели най-малко през последните 3 месеца в България или в друга страна-членка на ЕС. Според Четин Казак, принципът за уседналост лишава гражданите от конституционното им право на глас.

Цвета Караянчева от ГЕРБ заяви, че хората по населени места не искат да го управлява някой отвън.

"Искаме уседналостта, защото няма нищо по-хубаво от това да ги управлява местен човек, а не да бъдат накарани насила да гласуват за някой. Принципът за уседналост е такъв, какъвто всички избиратели го искат", заяви Караянчева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Автомагистрала

Затварят за час АМ "Хемус"

През днешния ден ще бъде затварен  за час  участък от автомагистрала „Хемус“ между Ветрино и Неофит Рилски. От 9.00 ч. до 10.00 ч., ще бъде ограничено движението в отсечката между двата пътни възела заради строителни работи, свързани с разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“. Трафикът ще се отбива от пътен възел „Ветрино“..

публикувано на 05.08.21 в 08:45

20 000 деца и учители са одобрени за безплатна почивка

Почти 20 000 ученици и учители от 688 училища са одобрени за безплатна почивка към 31 юли, когато изтече първият етап за кандидатстването по Националната програма „Отново заедно“. От възможността да летуват за сметка на държавния бюджет са се възползвали 19 728 участници - 17 859 ученици и 1869 учители или други педагогически специалисти. За тях се..

публикувано на 04.08.21 в 14:17

В София проверяват готовността за справяне с пожари

Готовността на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община, за реакция при възникване на пожари, ще бъде проверена от заместник-кметът на София Дончо Барбалов. В оперативния център на дирекцията се извършва и наблюдение на три противопожарни кули в реално време. В звеното работят 40 души, които са на разположение денонощно, както и 66..

публикувано на 04.08.21 в 09:11

Без вода в няколко столични квартала днес

„Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в няколко части от столицата днес. Във връзка с пресвързване на нов уличен водопровод на ул. „Нелсън Мандела“ №60, кв. Кръстова вада, се налага спиране на водоподаването от 09.30 часа до 21.30 часа на живеещите в района между ул. „Нелсън Мандела“, № 11, № 13А.  Във връзка със..

публикувано на 04.08.21 в 08:10

70 пожара са възникнали днес на територията на страната

70 пожара са възникнали днес на територията на страната, 40 все още не са погасени, съобщи пред БНР гл. комисар Николай Николов, директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – МВР.  „Повече от 450 пожарникари, горски служители, доброволци и служители на Министерството на отбраната участват в гасенето. Обстановката е..

публикувано на 03.08.21 в 17:14

ДКЦ ХII ще извършва изследване на антигенен Sars-Cov-2

Освен през делничните дни, от тази събота и неделя, 7 и 8 август, в Диагностично консултативен център XII в София отваря кабинет за изследване на антигенен Sars-Cov-2, съобщават от Столичната община. От 9.00 до 14.00 часа желаещите ще могат да си направят изследване и ще им бъде издаден сертификат на български и английски език. ДКЦ XII се намира на адрес..

публикувано на 03.08.21 в 14:08

Жегите в София увеличиха сигналите към Спешна помощ

Жегите в София увеличиха сигналите към Спешна помощ. Дневно по около 40 - 50 сигнала има на тел 112 за колабирали от горещото време, съобщава bTV. За да се предотвратят нежеланите ефекти, лекарите съветват възрастни хора и хронично болни да не излизат между 11.00 и 17.00 часа. В случай на прилошаване, трябва да се намери сенчесто място или на закрито и..

публикувано на 03.08.21 в 09:45