Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бум на раждаемостта в "Майчин дом", спад отчитат от АГ болница "Шейново"

Бум на раждаемостта през 2012 година отчитат от столичната Университетска АГ болница „Майчин дом”. Близо 600 бебета повече от по-миналата година са се родили в най-голямата българска АГ болница, съобщи за Радио София изпълнителният директор проф. д-р Виктор Златков:

„Общо взето в последните години, така има различни коментари по отношение на раждаемостта, но ние може да се похвалим, че тази година постигнахме доста висок брой на ражданията – 4 132 раждания, от които преобладават момчетата – 2 192, и момичетата, малко по-малко - 1940. Защо се радваме? Защото това означава, че нашата работа, която през годините, по една или друга причина, понякога не е успявала да покаже такива добри измерения, вследствие на грижите, които положихме всички за подобряване на материално-техническата база, разбира се без капиталовите приходи и доходи , които даде здравното министерство, за да направим един качествен ремонт на родилната зала”.

Не на последно място като причина за по-големия брой на ражданията проф. Златков посочи и работата на специалистите и неонатолозите:

„Усилията на специалистите, които имаме в болницата, всички знаят, че са водещи и неслучайно водят обучението на лекарите от цялата страна в областта на акушерството и гинекология, и не на последно място нашите превъзходни неонатолози, детските лекари, които осъществяват тези грижи, които дават този авторитет на нашата болница. Все пак 20% до 22% от ражданията са на недоносени деца”.

Друга голяма столична АГ болница - Шейново, обаче не може да се похвали с толкова добри резултати. Там е отчетен спад на раждаемостта с около 20%, съобщи за Радио София изпълнителният директор д-р Таня Андреева.

През 2012 година в „Шейново” са проплакали 2100 бебета. Една от причините за намаления брой раждания, по думите на д-р Анреева, е спадът на раждаемостта в национален мащаб:

„По последни данни то е около 10,7 на 200 раждания. От друга страна по-големият брой лечебни заведения, които започнаха да работят и в областта на акушерство и гинекология - специализирани болници и отделения по акушерство и гинекология в нови частни многопрофилни болници. Това разсейва пациентопотока и засяга всички болници, не само „Шейново”.

Попитана дали това донякъде се дължи и на случаите на починали родилки през 2011-а година, д-р Андреева каза:

„Безспорно да. Имахме един много тежък случай, нещастно завършил през 2011 година и това каза своето – особено първите месеци на 2012 година бяха много тежки за болницата, но от юли август общо взето се стабилизирахме, доста по-високо е нивото на обслужване в нашата болница. Мога да кажа, че през 2012 година няма нито една жалба на пациенти, така че общо взето болницата започва отново да се движи добре, но това не е единствената причина. Напоследък е драстичен спадът на ражданията в цялата страна”.


По публикацията работи: Лилия Герчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:59

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20