Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на ДКЕВР предлага социални добавки за вода

Председателят на държавния енергиен регулатор Ангел Семерджиев смята, че е време да се помисли за социални добавки за плащане на сметките за вода за нуждаещите се в онези части от страната, в които цените на водата са много високи. Подобни помощи има в енергийния сектор, но не и във водния.

"Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи за вода", каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Относно искането на "Софийска вода" за повишение на цената на водата с около 14 процента Семерджиев коментира, че то в никакъв случай няма да бъде разрешено, защото не е оправдано.

Семерджиев каза още, че никое топлофикационно дружество няма как да продължи да съществува, ако не покаже висока степен на ефективност на използване на горивото, особено на природния газ.

"Надявам се да продължава да пада цената на газа. Смятам, че в момента топлофикационни дружества са в сравнително добро състояние и могат да представят в повечето случаи достъпна услуга", коментира още Семерджиев. Той посъветва потребителите в Пловдив, Бургас и Плевен да не се отказват от парното, тъй като цените там са напълно достъпни и приемливи.

Според него останалите топлофикационни дружества, освен тези в Пловдив, Бургас и Плевен, трябва да инвестират много в технологии, особено това важи за "Топлофикация - София".

"Проблемът на топлофикационните дружества не е в от вчера, състоянието им се влоши с повишаването на цените на природния газ през последните две години. При много скъп природен газ те трябваше да предоставят достъпна услуга "топлоснабдяване". През всичките години, когато бяха високи цените на газа сме се стремили да правим тази услуга достъпна за потребителите чрез притискане на цената на природния газ за сметка на приходите на "Булгаргаз" и чрез намаляване на фактическите разходи на топлофикационните дружества", каза още председателят на ДКЕВР.

Семерджиев коментира и обсъжданата идея БЕХ да придобие миноритарен дял от "Топлофикация - София" срещу част от дълга на дружеството.

"Ако БЕХ може да гарантира при добри условия инвестиции то прехвърлянето на акции към БЕХ би трябвало да се счита за правилно с оглед на необходимостта от инвестиции", смята председателят на ДКЕВР. Той не подкрепя идеята да се спира парното на блока, в който повече от половината от абонатите не си плащат сметките. Трябва да се търсят други начини. Това е изключително крайна мярка. Самата етажна собственост трябва да се организира по-добре", убеден е той.

Семерджиев коментира и факта, че Сметната палата откри несъответствия в декларацията за имотното и финансовото му състояние. Според Сметната палата председателят на ДКЕВР не е декларирал покупка и продажба на апартамент с площ 168 кв. м. и паркомясто с площ 17 кв. м. в гр. Несебър, както и задължение към банка в размер на 90000 евро, обезпечено с учредяване на законна ипотека върху посочения имот.

"Имотът е купен през 2011 година и е продаден в края на същата година, затова заявих, че нямам промени в имотното състояние, но явно е трябвало да обявя и всички действия, направени през тази година", обясни Семерджиев.

Имотът е купен със средства от жилищен кредит от 12.05.2011 година с банка "ДСК" ЕАД, но на 14 декември 2011 година той го продава и изплаща и кредита. По кредита имаше наказателни лихви и аз съм ги включил в цената, на която съм продал имота, добави Семерджиев. Всички плащания, правени в този период, са от банковата ми сметка, всичко е напълно ясно, прозрачно и проверимо, подчерта той. Още вчера Семерджиев коментира, че е взел решението за продажба на апартамента, тъй като на 23 ноември 2011 година се е родила дъщеря му Александра.

"Продажбата е на цената, по която съм придобил имота със заема от банката и фактически нямам нито приход, нито разход освен платените такси, които не надвишават 2000 лева. Не съм декларирал тези обстоятелства, защото съм преценил, че те не са променили по никакъв начин декларираните от мен обстоятелства за 2011 година. Направените разходи за тези сделки се ограничават до плащане на оценки и такси, които не превишават 2000 лева. Всички останали плащания са банкови преводи указани в нотариалните актове", пише той във възражението си до Сметната палата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43

Тежка катастрофа в района на Владая

Тежка катастрофа е станала преди минути в района на софийското село Владая. От СДВР уточниха, че са се ударили челно два автомобила. По първоначална информация има пострадали хора. Движението в района е затруднено.

публикувано на 10.09.24 в 14:19

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 11:02
Народен театър

Народният театър открива новия си сезон, очакват се 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:28

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Мият училищни дворове преди първия школски звънец

Тази седмица цистерни влизат в дворовете на софийски училища, за да бъдат измити, съобщават от Столичния инспекторат. поддържат. По предварително изготвения график са заявени 172 учебни заведения с площ над 600 дка. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с ръководствата на учебните заведения за потвърждаване на..

публикувано на 09.09.24 в 16:24

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор. Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:26