Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на спектакъла "Парижката Света Богородица" в театър "София"

Калин Врачански - неузнаваем под тежкия грим като уродливия звънар Квазимодо, и Пламен Манасиев - в ролята на неговия осиновител архидякон Клод Флоро, разкъсван между любовната страст и предаността към Бога, си поделят възторга на публиката в спектакъла "Парижката Света Богородица" по романа на Виктор Юго в театър "София". Постановката, сценичната версия и музикалната картина са на Лилия Абаджиева, драматизацията - на Димитър Стоянович, сценографията и костюмите - на Васил Абаджиев. Премиерата е тази вечер.

Възторга на зрителите предизвиква и декорът на прочутата катедрала - основно място на действието, "изваяна" от метал и светлини. Изящните конструкции са в почти постоянно движение и допълват динамиката на представлението.

"Струваше ми се невъзможно на сцената да се яви божествената светлина на чистотата на душата, но мисля, че с Калин Врачански го постигнахме", коментира Лили Абаджиева. За режисьорската това е бил единственият избор на актьор за ролята и според нея с изпълнението си той ще остане в историята на българския театър. Тя е вдъхновена от пълната отдаденост на всички артисти - в екипа са 25 души, включително студенти от Театралния колеж "Любен Гройс".

Симона Халачева е в трупата на театъра след поканата на режисьорката да играе
циганката Есмералда. Сред актьорите са още Юлиян Малинов, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Йорданка Любенова, Майя Остоич.

Готическа романтична приказка за живота на духа, преживяващ патос, страст, терзание, болка, милосърдие и състрадание е спектакълът по думите на режисьорката. Характерният за Романтизма бунт срещу света на идеите и
абстракциите, утвърждаван от Просвещението, и възможността човек да се превърне в индивидуалност, да не потиска чувствата си в подчинение на законите на живота е водещата тема, която занимава Абаджиева в представлението.

Важни са също съдбовността в живота на човека - със силата на антична трагедия, темата за Бога, за вярата, както и социалният момент - животът на народа, на тълпата и копнежът за свобода - предчувствие на гениалния писател за предстоящите революции. Затова простолюдието присъства в няколко атрактивни сцени.

Уникалната ситуация в художествено произведение - четирима мъже едновременно, макар и по различен начин, неустоимо привлечени от една жена, е в центъра на представлението с четири проекции на мъжествеността - вътрешните терзания на Клод Фроло в желанието му да остане верен на Бога и да не се поддава на чувствата, романтичното вдъхновение на поета Пиер Гренгоар /Юлиян Малинов/, вечният любовник, донжуан - капитан Феб дьо Шатопер /Мартин Гяуров/ и романтичната гротеска Квазимодо.

От начина, по който Юго го представя като "получовек", с трагична съдба и ужасяваща външност, не може да се предположи, че именно той въплъщава цялото благородство на духа и копнежа по красотата, които му дават сила, отбелязва Лили Абаджиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09
Инспектори от РИОСВ-София извършват проверка на място в кв. „Ботунец

Ще местят ли крокодила от кв. "Ботунец" в Зоопарка

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:47
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

На 8 август мобилният пункт за приемане на опасни отпадъци ще е в Банкя

На 8 август, от 11.00 до 19.00 часа, на територията на район „Банкя“ ще бъде разположен мобилен пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата, съобщиха от районната администрация. Безвъзмездно се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: -   Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други..

публикувано на 06.08.24 в 14:55

Предсрочните избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:58

София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа, според проучване на "Форбс"

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред..

публикувано на 06.08.24 в 09:09