Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повдигнаха обвинение на прокурора, отказал протест на присъдите по "САПАРД"

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на прокурора, отказал протест на присъдите по "САПАРД". Стойчо Ненков е привлечен в качеството на обвиняем по вече образуваното наказателно производство срещу него, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен, за това че на 11 октомври 2012 г., в София, като прокурор в Апелативната прокуратура - София, е осуетил наказателното преследване срещу Марио Николов и Людмил Стойков, подсъдими по дело на Софийския апелативен съд.

Това е направил като е депозирал допълнително писмено изложение към касационен протест, изготвен и внесен от друг прокурор. С допълнителното изложение Ненков оттеглил подадения протест спрямо Николов и Стойков, с цел да ги избави от наказание, което им се следва по закон – престъпление по чл. 288, алт. 2-ра от НК, за престъпление против правосъдието. Стойчо Ненков е с наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 5 000 лв. Разследването, провеждано от следователи от НСлС, продължава.

Припомняме, че в края на ноември 2012 г. държавното обвинение образува досъдебно производство срещу прокурора. Стойчо Ненков в последния момент и нарушавайки вътрешните правила на прокуратурата е направил промени в протеста на държавното обвинение пред ВКС във връзка с делото "САПАРД" срещу Марио Николов и Людмил Стойков за пране на пари. Минути преди изтичането на крайния срок Ненков се е отказал да протестира пред последната инстанция оправдателните присъди на Николов и Стойков, постановени от Апелативния съд.

Първоначално прокурорът Магдалена Лазарова-Проданова внесе протест срещу оправдателната присъдата на Софийския апелативен съд на съдия Калин Калпакчиев, но след като тя беше избрана за член на ВСС, делото бе разпределено на прокурор Стойчо Ненков на 4 октомври. И той, няколко дни по-късно внесе допълнение към протеста на своя колега Лазарова, с което оттегля протеста срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Тогавашният изпълняващ функциите на главен прокурор Бойко Найденов разпорежда провеждането на дисциплинарна проверка срещу Ненков и това, което е установено към момента от Инспектората на ВКП му е дало основание да изпрати всички събрани материали на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура за започване на дисциплинарно производство и на Софийска градска прокуратура, която да прецени дали да започне досъдебно производство. Така досъдебното производство срещу прокурор Ненков вече е факт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24