Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елен Герджиков: Общината няма намерение да приватизира "Топлофикация" за един лев

Общината няма никакво намерение да приватизира „Топлофикация-София” за един лев. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков на заседание на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм в парламента. Депутатите изслушаха информация от "Топлофикация София" за високите сметки за отопление и топла вода за месец декември 2012 г.

По думите на Герджиков, „Топлофикация-София” трябва да се оздрави и може да се говори за приватизация само на оздравено дружество. „Топлофикация София” има 21 проекта за 290 милиона евро, над 60% европейски пари. Бъдещето на „Топлофикация” е в модернизацията и инвестициите”, заяви Герджиков.

Председателят на Столичния общински съвет ще предложи утре да бъде създадена работна група с общински съветници от всички политически сили, експерти, представители на потребителските организации за проблема със сметките за отопление и топла вода. Проблемът със сметките от декември 2012 г. трябва да бъде решен съвместно.

„Има проблем със сметките, и той трябва да бъде разгледан много сериозно от експерти. Възложена е проверка и от „Вътрешен одит” на Столична община, която ще приключи в рамките на месец и половина. Трябва хората да избират дали сами да правят отчет, дали отчетите да са едномесечни”, заяви Герджиков.

Председателят на Асоциация на дружествата за топлинно счетоводство Ася Ангелова предложи преминаване към заплащане на топлинната енергия на равни месечни вноски. Така, по думите й, ще има стабилни плащания през годината и няма да има прогнозни дялове.

Стоян Цветанов, изпълнителен директор на столичното дружество, отново представи доклада за проверката на сметките за декември. Няма нито един прекратен подизпълнителски договор с топлинни счетоводители, става ясно още от доклада. Цветанов заяви, че за последните две години са присъединили 8000 нови клиенти.

„За десет години всяка година „Топлофикация” продава с 10-20 % по-ниска цена на мегават час, отколкото всяка друга Топлофикация. Затова днес ще видите 500 милиона лева задължения, натрупани в три различни периода”, заяви Цветанов. По думите му проблемите са наследени в годините и не могат да се решат за няколко месеца. Цветанов каза още, че до края на ноември трябва да бъде пусната 40-мегавата турбина.

Оказа се, че и народните представители има какво да кажат от личен опит за високите сметки на софийското парно. Независимият депутат Марио Тагарински каза, че неговата сметка е с над 45% по-висока. Депутатът от Коалиция за България Петър Димитров попита каква е цената на топлинната енергия от "Топлофикация София" в сравнение с другите топлофикации в страната. Цената се смени от януари, как допуснахте да се изчисляват сметките на хората без засичане на показанията, попита той зам.-министър Евгения Харитонова, която бе на изслушването в икономическата комисия. Той обърна внимание и на това, че цената на газа пада с 22%, а за топло могат да се докарат най-много до 8%.

Остава въпросът кой трябва да бъде собственикът на „Топлофикация”, каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай. По думите му топлинните счетоводители трябва да бъдат защитници на крайния потребител и да възстановят доверието на клиентите. Според депутата, проблемът ще остане докато техническият уред, поставен от „Топлофикация”, е единственият уред, с който се отчита топлоенергията.

„Топлофикация София" има най-много абонати и най-ниските загуби по преноса, което би трябвало да означава, че и най-ниските сметки би трябвало да са в София за единица енергия като имаш най-много клиенти, каза след изслушването председателят на комисията Мартин Димитрова. Според него от чутото ставало ясно, че парното се действа на парче и "прехвърлят всичките си проблеми върху абонатите". Според него има проблем в управлението.

В момента сме в процедура на изменение на наредбата за топлоснабдяване. 99 % от сградите се отчитат един път годишно, прави се прогноза, която не е много ясна, има непредвидимост на потреблението. Целта е да се направи схема, за да има предвидимост за сметките за топлинна енергия до следващото отчитане на съответните уреди, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката. Харитонова добави, че за „Топлофикация Пловдив” министерството е получило 4-5 жалби, а за „Топлофикация София” получава всеки ден по 10-12 жалби.

Васил Лозанов от ДКЕВР заяви, че трябва да се създаде по-голяма възможност за избор на потребителите – дали да правят самоотчет, да се прави месечен отчет или други начини за отчитане.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40