Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

Снимка: БГНЕС

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.

Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет. 

"Възлагам Ви да съставите служебен кабинет. Конституцията не определя ясен срок, но предвид създалата се обстановка и консултациите с политическите партии, считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. В тази връзка, Вие следва да представите проект за състав и структура на служебен кабинет най-късно до 19 август", каза Радев на "Дондуков" 2.

Подавайки папката с решението си на Горица Грънчарова-Кожарева, Радев каза, че в настоящия момент тя е единственият възможен кандидат за служебен премиер. 

"Искам да Ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача. Убеден съм, че ще вложите своите сили и опит, за да имаме служебен кабинет”, каза държавния глава.

Румен Радев благодари на служебния премиер Димитър Главчев за усилията, постигнатите резултати и за това, че е поел отговорност в труден момент, когато всички останали кандидати от списъка са отказвали.

Обясни, че винаги, когато е съставял служебни кабинети, се е стремял премиерът да бъде равно отдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура, обаче е нямало как този принцип да бъде приложен при избора на Главчев втори път, защото отказът на всички останали и без това в късия списък на потенциални министър-председатели, на практика са го оставили без избор.

Радев допълни, че през изминалите месеци около кабинета "Главчев" се е натрупало напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт.

"Кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят и без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я донапряга допълнително, и наистина кабинетът на господин Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изострената започнала вече предизборна кампания на едни много оспорвани бъдещи избори", обясни президентът.

Радев поздрави Главчев, че сам е осъзнал реалността и е предприел достойна постъпка като се е отказал от намерението да поиска да е втори път служебен премиер.

"Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще съставя кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство", отвърна му Кожарева.

"Основната задача ще бъде организирането и провеждането на честни избори", подчерта още тя.

Припомням ви, че по-рано тази сутрин действащият служебен министър-председател Димитър Главчев оттегли заявката си да поеме за втори път поста с оглед на сваляне на политическото напрежение. Малко след това от президентството обявиха, че Румен Радев е избрал Кожарева, за да ѝ връчи мандата.

Горица Грънчарова-Кожарева – новият служебен премиер на България

Очаквайте подробности!

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59