Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на операта "Аладин и вълшебната лампа" сцената на Националната опера и балет

Оригиналната версия на операта "Аладин и вълшебната лампа" от Нино Рота ще има своята световна премиера на сцената на Националната опера и балет. Това ще се случи в края на седмицата - на 9 март.

В момента детската опера по една от най-хубавите приказки на Шехерезада от "Хиляда и една нощ" се играе само във Виенската опера. Според директора на операта академик Пламен Карталов, предизвикателството е още по-голямо, защото спектакълът е в голямата зала, а не на камерната сцена, където са представленията за деца. За първи път в заглавие на операта участват и деца от Детския радиохор. По думите на режисьора Вера Петрова, те са изключително добри не само като певци, но и като артисти:

„За мен това беше изключително удоволствие. Те моментално се впуснаха в приключението, и то актьорски. Актьорското им присъствие е замайващо и толкова вътре вплетени в модерността на идеята, която сме се опитвали да вменим. И те са всъщност водеща нишка и фактор, но нека да не издавам всички тайни на спектакъла, трябва да дойде публиката да го види това”.
По публикацията работи: Даниела Бенишева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Александров

В София не достигат около 200 учители, в страната - 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:..

публикувано на 04.09.24 в 17:51
В Гранитна зала на Министерски съвет подписаха договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, 04.09.2024

"Шкода" доставя 20 електрически мотрисни влака у нас

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 04.09.24 в 15:44
Васил Терзиев

Столичният кмет е притеснен за бъдещето на надзорника ОП "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 15:11

От 368 подадени заявления за алтернатива на твърдото гориво, 231 домакинства искат климатици

За месец в Столичната община са подадени 368 заявления за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива . Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство . Най-вероятно това се дължи на факта, че уредът може да се използва и за..

публикувано на 04.09.24 в 12:26

Започна рязането на дървета по ул. "Опълченска"

Под засилена полицейска охрана в момента се премахват дървета в района на столичната улица "Опълченска". Проектът за разширение на улицата доведе до продължителни протести на живеещите в района. "Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат..

публикувано на 04.09.24 в 10:44
Снимка: Министерство на здравеопазването

Информационната кампания за достъп до здравното досие продължава

От днес мобилни екипи в молове и паркове ще помагат на всеки желаещ да види здравното си досие с мобилния си телефон. Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще посети лично пункта пред Националния дворец на културата (НДК – централен вход), за да се увери в безпрепятственото протичане на процеса, съобщиха от здравното ведомство...

публикувано на 04.09.24 в 08:14
В  ж.к. „Фондови жилища“ може да се оформи линеен парк

Кметът на район "Сердика" е разочарован от асфалтови тротоари по "Щросмайер"

Линейна градина ще бъде изградена по протежение на цялата ул. "Скопие" в ж.к. "Фондови жилища" , зад блокове 212 до 217, съобщава к метът на столичния район "Сердика" Момчил Даскалов . Планът е за ремонт на инфраструктурата, рекултивиране на зелените площи, смяна на парковата мебел, изграждане на осветление и добавяне на допълнителни елементи за..

публикувано на 03.09.24 в 14:10