Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната община

От 368 подадени заявления за алтернатива на твърдото гориво, 231 домакинства искат климатици

Снимка: Георги Нейков

За месец в Столичната община са подадени 368 заявления за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива.

Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство. Най-вероятно това се дължи на факта, че уредът може да се използва и за охлаждане през лятото.

Отбелязва се повишен интерес към термопомпите със 100 заявления. За уреди на пелети са подадени 37 искания.

Жителите на София, които желаят безплатно да подменят своя стар отоплителен уред на дърва и въглища, могат да го направят като подадат заявление, припомнят от Столичната община.

За София са е планирана смяна на отоплителните устройства на твърдо гориво в 10 815 жилища с нови екологични алтернативи.

Събирането на заявления, извършването на огледи и оценка на нуждите на домакинствата, желаещи да се включат в проекта, ще се осъществява от консултант, като експерти „Отопление, вентилация и климатизация“ ще определят точната мощност на новия уред, необходима за отопление на жилището на кандидата.

Проектът се осъществява по Програма „Околна среда 2021 – 2027 г.”, която осигурява безвъзмездна финансова помощ на стойност над 73,59 млн. лв.

Срокът за подмяна на уредите е 31 декември 2029 г

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

Столичният кмет е притеснен за бъдещето на надзорника ОП "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 15:11

Започна рязането на дървета по ул. "Опълченска"

Под засилена полицейска охрана в момента се премахват дървета в района на столичната улица "Опълченска". Проектът за разширение на улицата доведе до продължителни протести на живеещите в района. "Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат..

публикувано на 04.09.24 в 10:44
Снимка: Министерство на здравеопазването

Информационната кампания за достъп до здравното досие продължава

От днес мобилни екипи в молове и паркове ще помагат на всеки желаещ да види здравното си досие с мобилния си телефон. Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще посети лично пункта пред Националния дворец на културата (НДК – централен вход), за да се увери в безпрепятственото протичане на процеса, съобщиха от здравното ведомство...

публикувано на 04.09.24 в 08:14
В  ж.к. „Фондови жилища“ може да се оформи линеен парк

Кметът на район "Сердика" е разочарован от асфалтови тротоари по "Щросмайер"

Линейна градина ще бъде изградена по протежение на цялата ул. "Скопие" в ж.к. "Фондови жилища" , зад блокове 212 до 217, съобщава к метът на столичния район "Сердика" Момчил Даскалов . Планът е за ремонт на инфраструктурата, рекултивиране на зелените площи, смяна на парковата мебел, изграждане на осветление и добавяне на допълнителни елементи за..

публикувано на 03.09.24 в 14:10

Почина Иван Гарелов

На 81 години почина Иван Гарелов - популярният журналист и дългогодишен телевизионен водещ на обзорното политическо предаване по БНТ "Панорама". Това съобщиха от института "Пирогов", където той беше лекуван повече от месец. Телевизионната легенда е починал тази сутрин, допълниха от болницата. Той беше транспортиран по спешност в..

публикувано на 03.09.24 в 09:52

В софийския завод за отпадъци нова линия отделя най-ценната пластмаса

Кметът Васил Терзиев ще провери Завода за отпадъци на София, където започна работа нова линия за отделяне на рециклируеми материали. PET пластмасата не е просто пластмаса, а ценен ресурс. Това е най-скъпата пластмаса и правилното ѝ отделяне може да донесе най-високи приходи, уточняват от Столичната община. Кметът Терзиев и директорът на завода..

публикувано на 03.09.24 в 08:36

Допълнителни 3 места в София за получаване на код за пациентското досие

От днес, 3 септември, желаещите да получат улеснен достъп до пациентското си досие през мобилен телефон могат да потърсят съдействие от здравните институции на няколко допълнителни места в София, съобщиха от здравното министерство (МЗ). Освен в офисите на Здравната каса, РЗИ и Информационно обслужване , хората могат да си извадят..

публикувано на 03.09.24 в 07:59