Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Райков: Ларгото дава допълнителен европейски характер на София, правителството ще продължи да държи на проекта

Премиерът и министър на външните работи в служебния кабинет Марин Райков разговаря тази сутрин с кмета на столицата Йорданка Фандъкова по проектите на София. По-късно двамата разгледаха археологическите находки по софийското Ларго и метростанция "Сердика". Пред журналисти премиерът Райков отбеляза, че проектите, свързани с Ларгото, не трябва да остават встрани от вниманието на управляващите. Той посочи, че за първи път посещава Ларгото и метрото на София. И още:

„Това е един проект, който допълнително ще даде на нашата столица един европейски характер, особено като се има предвид съчетанието с модерния Метрополитен. Приятно съм изненадан от големия брой софиянци, които ползват метрото. Този брой значително надхвърля предварителните очаквания, което означава, че усилията ни са изключително целесъобразни“.

Проектът за Ларгото се реализира в срок, коментира и кметът Йорданка Фандъкова:

„Надявам се министърът на културата, с когото също имахме разговори лично да се ангажира, след като и премиерът лично се ангажира, за да може да приключи търгът и до края на годината вторият етап от проекта да бъде реализиран, защото това е важно не само нашето самочувствие, но и за развитието на туризма и работните места в града“.

Вторият етап от проекта за експониране на археологическото наследство предвижда създаване на пешеходни алеи със свободен достъп до експонатите и музей на антична Сердика.

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е с фрактури в "Пирогов" след срутване на таван в НБУ

Мъж е получил травматичен шок и фрактури на долни крайници след като е бил затиснат в Нов български университет, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в София. Предположенията на спешните медици са, че той има и наранявания на вътрешните органи. В момента линейка го транспортира до "Пирогов". Инцидент в НБУ, има затиснат Както..

публикувано на 27.08.24 в 10:56

Служебният кабинет "Главчев 2" поема функциите си

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:57

Двама с един резервен парашут паднаха край Ихтиман

Парашут с двама души се е приземил върху кола край София.  Двамата парашутисти са в болница с фрактури, но няма опасност за живота.  Вчера по обед в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че мъжете са паднали в края на село Черньово. При огледа е установено, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното стъкло на паркиран лек..

публикувано на 26.08.24 в 16:25

Две бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение..

публикувано на 26.08.24 в 14:20

В АПИ обмислят международен конкурс за Околовръстното на София

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обмисля да обяви конкурс за строителството на Околовръстното шосе в София, каза инж. Йордан Вълчев, който от 9 месеца е председател на Управителния съвет (УС) на пътната агенция. „Първото нещо, което направих, е да организирам транспортен анализ на трафика в района, на този участък - най-натовареният,..

публикувано на 26.08.24 в 11:16

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква. Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма,..

публикувано на 26.08.24 в 09:19

През уикенда ще е слънчево, в София – до 32°. От понеделник – леки дъждове

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. В събота ще преобладава слънчево време. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е малко по-високо от средното за месеца. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще е без валежи. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 23.08.24 в 17:20