Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски предлага увеличаване на минималната заплата от 1 октомври и с до 5 % намаление на цените

Снимка: БГНЕС

Увеличаване на минималната работна заплата от 1 октомври 2013 г. , след съгласуване с Тристранния съвет, и с до 5 на сто намаление на цените на тока от 1 юли предвиждат стабилизационните и неотложни мерки, представени от премиера Пламен Орешарски пред Народното събрание.

Те са разделени в три основни направления - за гражданите, където са посочени действията в областта на енергетиката, пакет от мерки в социалната сфера, пазар на труда, индексации на пенсии, защита на потребителите, за бизнеса и за демократизиране на управлението.

В областта на енергетиката целта е недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията, поискано 40 процента увеличение на цената на тока, и промяна на методиката на ценообразуване. За това ще има нов модел на ценообразуването и това ще доведе с до 5 процента намаление на цените след 1 юли, след законодателни промени.

В социалната сфера се предвижда увеличаване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 на 310 лева от 1 юли, увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лева, разширяване на кръга на лицата, които имат достъп до целеви помощи, овладяване на ръста на безработицата и подпомагане на реализация на младежите.

Орешарски планира въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - от 2014 г., пакет от мерки за защита от монополните структури на пазара. За бизнеса са планирани законодателни промени в посока намаляване на административната тежест за подобряване на бизнессредата, процедурите по обществените поръчки да станат по-прозрачни и да се създаде възможност повече кандидати да участват в тях, както и ускорено разплащане от страна на държавата на забавените плащания към бизнеса до 30 август.

Предлагат се и мерки в областта на усвояването на европейските фондове, като една от тях е провеждане на широк обществен дебат относно приоритетите на Споразумението за партньорство и оперативните програми и внасянето му за разглеждане в Народното събрание.

Орешарски предлага решителни мерки против контрабандата и необявените вътрешнообщностни доставки. За демократизация на управлението се поставя срок до 30 септември за нов Изборен кодекс. Предлага се намаляване на субсидиите на партиите, облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати в изборите, конструиране на обществени съвети към министерствата, както и възстановяване на работата на Съвета за децентрализация.

Пламен Орешарски посочи, че още от момента на полагане на клетва като премиер е съзнавал, че този кабинет няма да има обичайните сто дни кредит на доверие заради ситуацията и изострената обществена чувствителност.

Миналата седмица допуснах политическа грешка, за което се извинявам и на вас, и на хората, които излязоха да протестират, обърна се той към народните представители. Чувам много ясно, че хората искат кабинетът да подаде оставка, посочи премиерът. Той отново каза, че оставката би била много лесно лично решение. Ще бъде безотговорно от моя страна да предизвикам още по-голям хаос в държавата и нови избори, които да се проведат в условията на действащия Изборен кодекс, както и да не бъде довършена работата по преговорите по стратегически документи с ЕС, отбеляза Орешарски.

Искам вашата временна подкрепа за спешен пакет от неотложни мерки за подобряване на положението на българските граждани, макар и частично, на бизнесклимата, обърна се Орешарски към парламента. За мен е изключително важно запазването на гражданския мир, заяви той. Предизвикателствата, които са пред нашата страна и доведоха до предсрочни избори само преди около месец, налагат да потърсим това, което ни сближава , а не да се акцентира на това, което ни разделя, апелира министър-председателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 13.09.24 в 18:45
Васил Терзиев

Подписаха Договор за климатична неутралност на София

Столичният кмет Васил Терзиев подписа с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди Договор за климатична неутралност на София.  "Това е основен документ, който показва ангажимента на Столичната община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата – обясни Терзиев..

публикувано на 13.09.24 в 15:48
Мая Манолова

Мая Манолова иска оставката на шефа на СОС, скрил бизнес плана на "Софийска вода"

Председателят на Столичния общински съвет да си подаде оставката заради закононарушението, което е направил заради "Софийска вода". Това поиска председателят на Изправи се.БГ Мая Манолова по време на обществено обсъждането на бизнес плана на дружество за 2022-2026 г., организирано от КЕВР. "На заседанието стана ясно, че КЕВР е задължил..

публикувано на 13.09.24 в 12:51

Шестима министри и премиерът Димитър Главчев отговарят на депутатски въпроси

Шестима министри ще отговарят на депутатски въпроси в днешния парламентарен контрол. В него ще участва и служебният премиер Димитър Главчев и ще отговаря на три въпроса. Назначаването на областни управители в Хасково, Търговище и Шумен и осигуряване на вода за напояване в земеделието са част от темите, по които Димитър Главчев ще даде..

публикувано на 13.09.24 в 08:50

Почит към кмета инж. Иван Иванов с изложба и кръгла маса в Столичната библиотека

Новата си фотодокументална изложба за най-успешния и най-дълго управлявал кмет на София до 1944 г. инж. Иван Иванов ще представи Столичната библиотека в Мраморното си фоайе на 16 септември от 17:00 ч. Експозицията „Призванието да бъдеш кмет“ се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и показва оригинални архивни документи и..

публикувано на 12.09.24 в 19:09

КЕВР обсъжда поскъпване на водата в София с 20%

Водата в София да поскъпне с 20 процента от октомври - това предложение на "Софийска вода" ще бъде обсъдено в Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако предложението бъде прието ВиК услугата в столицата ще струва 3,52 лв. с ДДС. От регулатора твърдят, че новата цена ще бъде близо три пъти по-ниска от определената като социално поносима..

публикувано на 12.09.24 в 12:34

Изложба с историите на емблематични софийски къщи - в Централните хали

Изложбата "Истории зад фасадата" се открива днес (12 септември) в Централните хали, съобщават от Регионалния исторически музей - София (РИМ-София). Експозицията събира и изследва историите на емблематични къщи в центъра на София. „Водещ елемент е интересът на хората към културното наследство на столицата. Всички лични истории са..

публикувано на 12.09.24 в 12:31