Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка ще установява дали строителството на метрото влияе на нивото на езерото в „Дружба“

Снимка: Петър Георгиев

До дни ще бъде направена проверка от специалисти по повод притесненията на жителите на „Дружба“ 1, че нивото на водата в езерото в квартала спада. Жалбите към районната администрация и към Столичната община продължават да валят, а кметът на района Ивайло Цеков има същите притеснения.

За притесненията на жителите на „Дружба“ са уведомени и „Метрополитен“ и зам.-кметът на Столичната община с ресор екология Мария Бояджийска и най-късно следващата седмица специалистите на място трябва да констатират дали и как строително-ремонтните работи по разширението на столичното метро влияят на нивото на реката в езерото в квартала. Ако този процес може да бъде спрян, трябва да се направи възможно най-скоро, каза за Радио София кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков:

Поискал съм от страна на „Метрополитен“ да бъде назначена проверка от специалисти на място, защото има спад на нивото на езерото, но все пак специалисти трябва да кажат дали това има отношение към работата на метрото или някакъв друг природен феномен“.

Заради строителството на метрото достъпът до голяма част от езерото е затруднен. Независимо от това обаче посетителите се увеличават с всеки изминал ден, каза Цеков:

„Езерото е едно страхотно място и смятам, че това вече би могло да стане емблема за „Дружба“ . Аз съм възложил на главния архитект да ми дадат предложения какво бихме могли да направим, все пак да не бъде пренаселено, но и да се даде възможност за развитие“.

По публикацията работи: Ана Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Медицински хеликоптер докара пациентка в София

Въздушна линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев”, за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за БНР-Благоевград..

публикувано на 28.08.24 в 14:10

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:39

Изплащат обезщетения за пострадалите сгради в Елин Пелин

Започна изплащането на сумите за щетите, нанесени на къщите от взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин миналия месец. В село Гара Елин Пелин подадените заявления са около 70. Около 40 обаче ще получат обезщетение, припомни председателят на Общинския съвет в Елин Пелин Богомил Бранков. "Общата сума, до този момент, е около 16 500..

публикувано на 28.08.24 в 11:15

1077 лева минимална заплата след 4 месеца?

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата..

публикувано на 28.08.24 в 07:59

В София ще проверяват всички покриви със соларни панели

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се..

публикувано на 27.08.24 в 19:25
Репортер на Радио София стана пряк свидетел

Паяк откара 6 коли от ж.к. "Св. Троица"

Експерти от районната администрация на район "Илинден" и Столичния инспекторат поставиха на стикери-предписания на излезли от употреба моторни превозни средства. В ж.к. "Св. Троица" предупрежденията са сложени на 9 автомобила, които отговарят на критериите. Други 6 коли, които са извън движение, бяха репатрирани, защото в законния..

публикувано на 27.08.24 в 17:22

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 16:15