Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок призовава всички български граждани да се присъединят още днес към протестите, обединени под националния трибагреник

Снимка: Архив

Реформаторският блок призовава всички български граждани, независимо от политическата им принадлежност, да се присъединят още днес към протестите, обединени под националния трибагреник. Около тази позиция се обединиха петте формации от блока - ДСБ, "Движение България на гражданите"/ДБГ/, "Синьо единство", ПП"Зелените" и Народна партия "Свобода и достойнство"/НПСД/.

Искаме незабавно изтегляне на актуализацията на бюджета от Народното събрание и оставка на кабинета, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в националния пресклуб на БТА. Аргументът - управляващите нямат мотиви срещу твърденията на десните, че половин милиард лева ще отидат в българската мафия.

Когато протестиращите се противопоставиха на кражбата, а управляващите разбраха, че техните господари-олигарси ще бъдат засегнати, те удариха, това се случи снощи, разтълкува "тъмносиният" лидер събития пред парламента.

Десните и "Зелените" са категорични, че не връщането на ГЕРБ в НС е довело до ескалацията на напрежението.

Стоян Радев - един от протестиращите, поканен от реформаторите да участва в пресконференцията, уточни - когато е станало ясно, че депутатите на Борисов се връщат в НС, никъде в социалните мрежи не е имало призиви от рода на "ГЕРБ влязоха в парламента, давайте да блокираме". Така той опроверга твърденията на Сергей Станишев, че до радикализацията на протеста се е стигнало след информацията за завръщането на най-голямата парламентарна опозиционна сила в пленарната зала. Грозна лъжа, за която има и друга дума - злоупотреба с власт, подчерта Радев. Той беше категоричен и, че не протестиращите, а управляващите са нарушили законите. Да назначаваш престъпници на държавни постове не е нищо друго, освен злоупотреба с власт, мотивира се Стоян Радев. Целта на гражданското недоволство, по думите му, е да бъде санкционирана тази злоупотреба.

Петте партии виждат изхода от кризата с предсрочни избори сега, а не догодина. Този кабинет и парламент се делегитимираха, посочи председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов. Радан Кънев добави, че БСП не може да получи тяхната подкрепа, след всичко, което се случи.

Партиите в парламента не могат да се обединят около най-важното - какво решение, какъв отговор да дадат на исканията на хората, а това е най-важната им задача в НС, подчерта Меглена Кунева, председател на ДБГ. Тя изрази задоволство, че българските граждани могат да разчитат на подкрепата на Европа.

Вчера беше връхната точка на протеста, защото той беше решителен сигнал, че обществото няма да търпи наглостта и манипулацията. Редно е Станишев и Местан да позволят на Орешарски да си подаде оставката, коментира Борислав Сандов от
ПП "Зелените".

По публикацията работи: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кметът на София Васил Терзиев

Васил Терзиев: Софиянци няма да имат нужда от винетки за Околовръстното

Няма опасност софиянци да плащат винетки за Околовръстния път в София, заяви столичният кмет Васил Терзиев. В края на миналата седмица от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) посочиха, че Столичната община не подписва споразумение с Агенцията за съвместно поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината и това може..

публикувано на 02.10.24 в 12:59

34 деца са пострадали при катастрофи в София само през септември

34 деца са пострадали при пътни инциденти в София и областта през септември. Това сочат данните на Центъра за спешна медицинска помощ. Пред БНР от там допълниха, че през миналия месец са регистрирали 282 пътно-транспортни произшествия. За сравнение през август пътните инциденти са 257, а пострадалите деца – 32. 

публикувано на 02.10.24 в 11:04

Електрически автомобил се запали на бул. "Братя Бъкстон"

Скъп електрически автомобил се е запалил тази сутрин на столичен булевард, съобщават очевидци на пламъците в социалните мрежи. Инцидентът е станал на бул. "Братя Бъкстон", точно срещу столичното 6-то РУ. Екип на столичната пожарна е реагирала много бързо и е потушила огъня. Шофьори съобщават, че заради огнената стихия с "Мерцедес"-а..

публикувано на 02.10.24 в 10:32

Започва изграждането на втори надлез над столичната Бакърена фабрика

В 10.00 часа ще бъде направена "първа копка" за началото на строителството на втория надлез над Бакърена фабрика, съобщиха от Столичната община. Вторият надлез е важен за облекчаване на трафика и транспортната свързаност на районите "Връбница", "Надежда" и "Люлин". Строителната площадка ще бъде открита до ул. "Владимир Зограф", в..

публикувано на 02.10.24 в 08:14
В подлеза пред гарата гледката от много време не е приятна

Обновяването на Ротондата пред Централната жп гара започна

Нов план за обновление и безопасност на подлеза “Ротондата” пред софийската Централна жп гара започва до края на октомври, съобщиха от Столичната община. Планът е изготвен заедно с администрацията на район “Сердика” и е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария-Луиза” и “Предгаров площад”. Мерките, предвидени в плана,..

публикувано на 01.10.24 в 17:56

Кубик вода в София поскъпва до 3,52 лв.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри на закрито заседание бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 г. Съобразно одобрените разчети на дружеството, считано от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" става 3,52 лева с ДДС за куб. метър , съобщиха от КЕВР. Досега цената на водата в..

публикувано на 01.10.24 в 16:20
Борис Бонев по време на проверка в депото в столичния квартал

Мият трамваите в София с... ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис Бонев..

публикувано на 01.10.24 в 14:08