Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

327 хиляди подписа внесоха в Министерския съвет от Гражданска инициатива "За нов обществен договор"

Снимка: БГНЕС

Представители на гражданска инициатива „За нов обществен договор“ се срещнаха днес с премиера Пламен Орешарски. Те внесоха подписка в Министерски съвет с техните искания. След срещата с гражданите Орешарски благодари за тяхната подкрепа и обяви, че правителството продължава да работи по програмните си приоритети.

Малко преди 11 ч. около 100 привърженици на правителството се събраха пред градинката пред Централния военен клуб. Шествието се спря за момент пред Президентството, където хората поискаха среща и с държавния глава Росен Плевнелиев. След това представителите на привържениците на правителството влязоха в Министерския съвет за среща с премиера Орешарски. Там те обсъдиха досегашните действия на кабинета и представиха своите искания. Стоян Тодоров, представител на вносителите на подписката:

„Тези искания са за нов обществен договор между граждани и политици, между граждани и управляващи, между граждани и граждани. Искаме, и това беше нашата молба към министър-председателя, по негова инициатива да се излъчи работна група и да се организира нова кръгла маса, на която всеки и всяка група от това общество – парламентарно представени партии, извънпарламентарни партии, граждански сдружения, работодателски организации, синдикати, свободни граждани да поставят своите искания. Дали ще коментираме ВНС, нова Конституция, законодателни промени - всеки да си каже болката и в крайна сметка мисля, че е крайно време след 23 години да поставим край на този прословут преход“.

Тодоров допълни, че въпреки внасянето на събраните досега подписи, събирането на подписи ще продължи.


По публикацията работи: Ивайло Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три дни без синя и зелена зона в София

Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят на 6, 7 и 8 септември, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Градският транспорт ще се движи по празнични разписания. Всички пунктове на ЦГМ, обаче, ще са с непроменено работно време и всеки, който желае може да зареди картата си за градския транспорт, включително ученици и..

публикувано на 05.09.24 в 18:11

Отново Екиден маратон в София в Деня на Съединението

Над 500 участници в отбори от дипломатически мисии, военни от Българската армия, атлети от спортни клубове и корпоративни тимове ще застанат утре на старта на 10-то юбилейно издание на София Екиден Маратон 2024 , който е единствен по рода си в България. По традиция щафетният маратон ще се състои на 6 септември и е посветен на годишнината от..

публикувано на 05.09.24 в 11:14
Асен Александров

В София не достигат около 200 учители, в страната - 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:..

публикувано на 04.09.24 в 17:51
В Гранитна зала на Министерски съвет подписаха договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, 04.09.2024

"Шкода" доставя 20 електрически мотрисни влака у нас

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 04.09.24 в 15:44
Васил Терзиев

Столичният кмет е притеснен за бъдещето на надзорника ОП "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 15:11

От 368 подадени заявления за алтернатива на твърдото гориво, 231 домакинства искат климатици

За месец в Столичната община са подадени 368 заявления за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива . Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство . Най-вероятно това се дължи на факта, че уредът може да се използва и за..

публикувано на 04.09.24 в 12:26

Започна рязането на дървета по ул. "Опълченска"

Под засилена полицейска охрана в момента се премахват дървета в района на столичната улица "Опълченска". Проектът за разширение на улицата доведе до продължителни протести на живеещите в района. "Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат..

публикувано на 04.09.24 в 10:44