Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната седмица на кърменето беше официално открита в „Майчин дом”

Снимка: Архив

Световната седмица на кърменето 2013 г. - „Подкрепа за кърмене – близо до майките“ беше официално открита в „Майчин дом”, съобщиха от здравното заведение. Участваха Таня Андреева, министър на здравеопазването, Емилия Тончева, управляващ офиса на Световната здравна организация в България, Таня Радочай - представител на УНИЦЕФ за България, проф. д-р Виктор Златков, дм – изпълнителен директор на „Майчин дом”, проф. д-р Боряна Слънчева – Началник на Клиника по неонатология, д-р Анета Попиванова – Председател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, IBCLC (сертифициран от международен борд консултант по кърмене), Нина Николова – председател на Фондация „Нашите недоносени деца“, бременни, майки на кърмачета, родилки с опит в кърменето, представители на медиите.

Беше направено дарение на информационни табла за кърмене на недоносени бебета за Клиниката по неонатология на УАГБ „Майчин дом”. Изработването им е съвместна инициатива на Фондация „Нашите недоносени деца” и Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

„Кърменето е най-добрата храна и най-добрата защита за бебето и майката, но все още в България има ниска информираност за ползите му, липсват медицински стандарти, които да отговарят на съвременните европейски тенденции. Тази година темата на Световната седмица на кърменето е „Подкрепа за кърмене – близо до майките“. Наистина, изключително важно е да обучим широката общественост и семействата, за да може майките да бъдат подкрепяни да кърмят, но и да не забравяме, че първите хора, които майката вижда след като е родила, са медицинските сестри, акушерките и лекарите в родилните и неонатологични отделения. Ние трябва да информираме и подкрепяме майките да кърмят, защото в замяна те правят най-ценното за своето дете – дават му най-добрия старт в живота.“, каза Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България.

Данните от Национално проучване за храненето на кърмачета и малки деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството (2007, НЦООЗ) показват лоши тенденции спрямо световните препоръки за кърменето: извънредно малка част от бебетата са на изключително кърмене до 6-месечна възраст; сравнително високият дял на кърмени деца през първия месец (84,2%) спада до 25,7% към 6-7-ия месец и достига до още по-ниски стойности към края на първата годинка – едва 14,8% от българските бебета на 10-11 месеца получават някаква кърма.

Основната посочвана причина от майките за спирането на кърменето е липсата на кърма (65,7%), като този висок процент насочва не към медицински проблем като причина, а към липсата на знания и умения за поддържане на лактацията. Болничните практики също не благоприятстват за доброто развитие на кърменето: късно начало, разделяне на майката от бебето по време на болничния престой, липса на достатъчна подкрепа от страна на медицинския персонал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Малинов и Васил Терзиев.

Васил Терзиев: Няма риск за отоплителния сезон в София

Няма риск за отоплителния сезон в София, увери кметът Васил Терзиев след среща с министъра на енергетиката Владимир Малинов. От "Булгаргаз" няма да спират подаването на газ за общинското дружество, което има текущи задължения от 830 милиона лева. Столичната топлофикация дължи още 800 милиона на България енергиен холдинг.  Начертан е..

публикувано на 07.10.24 в 10:54

Готвят протести заради напрежението сред служителите в столичния градски транспорт

Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ подготвя протестни и стачни действия заради нарастващо социално напрежение сред работещите в столичния градски транспорт, съобщиха от синдикалната централа.  Окончателно: С 15 млн. лева заем ще бъде подпомогнат столичният градски транспорт Оттам настояват да бъде изпълнено подписаното..

публикувано на 07.10.24 в 08:09

Температурите спадат заради студен атмосферен фронт, може да вали

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на..

публикувано на 05.10.24 в 07:55

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24