Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топлофикационните дружества предлагат промяна на системата за разпределение на топлинната енергия

Снимка: архив
В Закона за енергетиката да се запишат и други възможности за разпределяне на топлинната енергията между собствениците на апартаменти в блок с парно, включително и така нареченото разпределяне на кубатура, предлагат от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. В интервю за БТА Илия Николаев, председател на УС на асоциацията заяви, че предложенията за промени вече са депозирани в парламента и членовете на асоциацията очакват да има обсъждане по тях.

Предложенията ни са свързани основно с промяна на системата за разпределение на топлинната енергия, заяви Николаев. Решаването на този проблем ще реши и много други въпроси, свързани с него, смята той. Ние искаме да бъде допуснато разпределение по всякакви начини - такива, каквито пожелаят етажните собственици, включително и отчет на база кубатура, каза председателят на УС на АТДБ. Николаев заяви, че подобна възможност за избор на система за разпределение има в
много страни, има редица варианти, които могат да бъдат разписани в специална наредба за начините на разпределение.

Данни от социологическо проучване сред клиентите на „Топлофикация София":

Според социологическо проучване, извършено по поръчка на Асоциация "Активни потребители" сред клиентите на "Топлофикация София", в момента около 74 процента от анкетираните софиянци, които ползват парно, живеят в сгради с вертикална инсталация. От тях 68 на сто заявяват, че биха я преустроили в хоризонтална като най-голяма част от анкетираните (59,6 на сто) биха отделили сума до 500 лв. за това преустройство. Над 70 на сто от анкетираните са заявили, че според тях най-справедливият начин за измерване на топлинната енергия е чрез индивидуални топломери.

Общо 20,6 на сто от анкетираните не се доверяват на топлинния си счетоводител, а 47,8 на сто донякъде не се доверяват, сочат данните от допитването. Горе долу сходни са и показателите за доверие на гражданите към топлофикационното дружество - общо 27 на сто изобщо не се доверяват, а 48 процента донякъде не се доверяват. Едва 3,7 на сто изцяло се доверяват на топлинния си счетоводител, а само един процент изцяло се доверяват на топлофикационното дружество.

България е единствената страна в ЕС, в която продажбата на енергия е на краен клиент

Относно искането от представители на потребителски организации да има индивидуални договори между всеки отделен потребител и топлофикационното дружество, Николаев коментира, че това не може да се приложи чисто физически, а и от практическа гледна точка е необосновано. Как може един клиент да има различни условия на доставка на топлинната енергия в сравнение със своя съсед, а ако се подготви базов договор, който да се сключва между топлофикационното дружество и всеки отделен клиент, то какъв е смисълът, след като този договор ще е еднакъв за всички, запита Николаев.

Топлофикационните дружества доставят енергия в абонатната станция, а не във всяко жилище, както е общото разбиране, подчерта председателят на браншовата асоциация. Ние сме единствената страна в ЕС, в която продажбата на енергия е на краен клиент, а не на общия топломер на сградата - оттук произтичат и многото проблеми у нас, заяви Николаев.

На въпрос дали продажбата на топлинна енергия директно на сдружението етажна собственост е приложимо в български условия, Николаев отговори - "След като в другите страни е приложимо, особено в Румъния, където условията са много близки до българските, предполагаме, че това е възможно и целесъобразно, тъй като решава въпроса и с много други комунални услуги". Предложението, добило известност като "един вход - една сметка" бе внесено и през 2007 г. за обсъждане в парламента, но не бе гласувано от депутатите. Сега това искане отново е внесено от Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

Условията в България са много трудни, сложни и знаем, че това предложение трудно може да бъде прието, но сме длъжни да го внесем, защото такъв е принципът на разделяне на отговорностите и събирането на парите навсякъде в Европа, заяви Илия Николаев. Той добави, че при сегашната система топлофикациите са обречени. Николаев призна, че приемането на подобна законова промяна ще е непопулярна мярка, защото може да доведе до това с решение на етажната собственост да може да се изселва човек, ако не си плаща сметките.

Етажната собственост трябва да има сключен договор с топлофикация и да заплаща цената на енергията, доставена до общия топломер на входа

Етажната собственост представлява сдружение на собственици на жилища, което може да е и юридическо лице. Според нас именно етажната собственост трябва да има сключен  договор с топлофикация и да заплаща цената на енергията, доставена до общия топломер на входа, посочи Николаев. Оттам нататък сдружението на собствениците трябва да има избор как да разпределя потребената топлинна енергия между живущите във входа - може да има договор с фирма за дялово разпределение, може да избере и друг вид за отчитане и разпределяне на енергията - било собствениците сами да си разпределят енергията с уреди за дялово разпределение, било по мощност на радиаторите, било на кубатура, коментира Николаев предложенията за промени на
асоциацията.

Смятаме, че това е първата крачка, за да се върне доверието на гражданите - когато сам си избереш начина на разпределение на енергия, нормално е да имаш повече доверие, отколкото на нещо, което ти е натрапено отвън, каза председателят на АТДБ.

Илия Николаев обясни и друго предложение на асоциацията - фирмите за дялово разпределение да не са подизпълнители на топлофикациите, а да сключват договор с етажната собственост. Така собствениците ще могат да избират и проучват фирма топлинен счетоводител в зависимост от условията, които фирмата предлага, смята Николаев.

Сегашната практика е доста порочна, защото топлофикациите не могат да определят цените на услугите на топлинните счетоводители. Ние не сме регулаторен орган и не можем да си позволим различни цени за различните фирми, а когато условията се договарят директно между етажната собственост и фирмите за дялово разпределение, ще има конкуренция между фирмите, те ще предлагат на определени цени повече или по-малко услуги, коментира председателят на асоциацията. Мисля, че с предстоящите промени на законодателството в областта на енергетиката този въпрос ще бъде решен, заяви Илия Николаев.

Според Николаев добра практика, която трябва да бъде развита, е отдаването на уреди за дялово разпределение под наем. Това предполага отказът на клиенти от дадена фирма за топлинно счетоводство и изборът на нова да стават значително лесно, след като уредите не са закупени от гражданите, заяви Николаев. Въпрос на договаряне е дали топлофикацията да има ангажимент да събира от клиентите си месечната такса за уредите и да плаща на топлинния счетоводител или фирмата за дялово разпределение сама да събира тези такси, добави той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37