Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 години затвор за бившата шефка на Агенцията по вписванията вместо три години условно

Снимка: архив, БГНЕС
Софийският градски съд (СГС ) осъди бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова на 5 години ефективно лишаване от свобода, съобщи БГНЕС. Това е доста по-строго наказание от поисканото от държавното обвинение.

СГС призна Виолета Николова за виновна за това, че през 2011 г. като длъжностно лице – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е нарушила служебните си задължения и е присвоила сумата от 53 000 лева, поверени ѝ да ги управлява. Съдът лиши Виолета Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическата професия за срок от 3 години.

Съдът оправда Николова по второто ѝ повдигнато обвинение, затова, че заедно с другата подсъдима Райна Иванова (директор на дирекцията "Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността" при Агенцията по вписванията) на 29 декември 2011 година са написали писмо до Министерството на правосъдието, в което удостоверили неверни обстоятелства. Двете написали, че "за месеците септември и октомври 2011 г. Виолета Николова не е получила средства за материално стимулиране към месечното си възнаграждение". Целта е била да бъде използван този документ пред заместник-министъра на правосъдието, като доказателство за тези обстоятелства.

Съдебният състав с председател съдия Десислав Любомиров оправда изцяло Райна Иванова, но осъди и Тотка Стоилова, финансов контрольор в Агенцията по вписванията на 2 години условно лишаване от свободата с 3 години изпитателен срок и ѝ наложи глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова.

Вчера прокуратурата поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок за бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията. Държавното обвинение поиска от съда Николова да бъде лишена от правото да заема държавна или обществена длъжност, правото да упражнява съответната професия и настоя да бъде конфискувано недвижимо и движимо имущество на бившата директорка на Агенцията по вписванията, което беше запорирано по време на досъдебното производство. Според прокуратурата смекчаващи обстоятелства в случая на Виолета Николова са чистото й съдебно минало и факта, че тя е оказала съдействие и е дала обяснения по време на производството.

За втората подсъдима, Райна Иванова прокуратурата също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и лишаване от правото да заема държавна или обществена длъжност и да изпълнява съответната дейност. За третата подсъдима, Тотка Стоилова държавното обвинение също поиска 3 години условно с 5 години изпитателен срок и глоба от 5000 лева.

В последните си думи пред съда Виолета Николова заяви, че е докато е изпълнявала задълженията си на изпълнителен директор на Агенцията по вписванията не е имала намерение да извършва противоправни действия и помоли да бъде оправдана изцяло. За същото помолиха и останалите две подсъдими. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Бившата изпълнителна директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова беше уволнена заради това, че през 2011 година сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След като си тръгна от агенцията Николова сама призна, че през 2011 година е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях тя си е дала сама.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40