Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анелия Клисарова: МОН не задължава училищата да събират помощи за сирийските бежанци

Снимка: Архив

Министерството на образованието и науката не задължава училищата да събират помощи за сирийските бежанци, каза министър Анелия Клисарова по повод разпространената информация, че ведомството е разпратило писмо до регионалните инспекторати, с което се разпорежда събиране на средства и дрехи от децата в помощ на бежанците. Писмото дава възможност за такива стъпки, за организация на нещата, но не налага задължителни действия, посочи Клисарова.
Министърът каза, че до момента в имиграционните центрове е започнало обучението на 138 сирийски деца. В продължение на 6 месеца те ще учат български език, след което ще бъдат интегрирани в училищата. Клисарова уточни, че министерството предоставя на центровете помагала и учебници за изучаване на езика. Тя допълни, че е потърсила и съдействие от катедрата по арабистика към Софийския университет.

До 15 ноември подготвяните промени в закона за професионалното образование и обучение ще бъдат готови и ще влязат в парламента, каза още Клисарова. По думите й в проекта е предвидено въвеждане на кредитна система на обучение и на модулно обучение. Дава се възможност и на бизнеса да се включи в подготовката на плановете за практиката на учениците, каза Клисарова. Тя допълни, че учениците в професионалните гимназии няма да бъдат ощетени от гледна точка на общообразователната си подготовка. По думите й те също ще се явяват на матури и ще могат да кандидатстват във висши учебни заведения.

Бизнесът трябва да промени мисленето си и, ако иска качествени служители и работници, да участва в подготовката им, каза министърът. Тя посочи, че МОН води разговори в тази посока с Българската стопанска камара и Занаятчийската камара. По думите й в момента бизнесът усеща недостиг на шлосери, заварчици, асансьорни техници и специалисти за хранително-вкусовата промишленост.
В закона ще има регламентирани и защитени професии, допълни Клисарова. Според нея не е изключено те да бъдат регионално разпределени. Приемането на професията като защитена ще дава възможност за сформиране и финансиране на паралелки с по-малко деца от официално приетия брой.

Министър Клисарова откри днес във Варна Дни на професионалното образование по проект "Ученически практики". Инициативата се реализира в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Самоков.

Целта е да се популяризира професионалното образование и да се осигури възможност за среща между представителите на бизнеса и образованието. До момента в интернет страницата на проекта са се регистрирали 8 300 работодатели, 378 професионални гимназии и училища с професионални паралелки и 12 800 ученици. 11 500 младежи успешно са завършили 240 часова практика в реална работна среда. Работата на всеки ученик е подпомагана и наблюдавана от наставник, определен от работодателя, и учител от съответното учебно заведение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на образованието и науката

Публикуваха второто класиране от приема за гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 22 - 24 юли. 

публикувано на 19.07.24 в 15:25

От понеделник уредите в пунктовете за ГТП трябва да са свързани с "Автомобилна администрация"

Всички уреди в пунктовете за годишни технически прегледи трябва от понеделник, 22 юли, да бъдат свързани с електронната система на "Автомобилната администрация". Това напомни пред "Хоризонт" нейният заместник-изпълнителен директор Станимир Арабаджиев:  На пунктовете, които не са спазили новото изискване, ще бъдат налагани санкции, включително..

публикувано на 19.07.24 в 15:24
Красимир Димитров

Екипи на столичната "Аварийна помощ и превенция" се включиха в гасенето на пожара в с. Воден

К метът на София Васил Терзиев  е изпрати л снощи екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в село Воден, по искане на директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Александър  Джартов . Общо 12 души от дирекцията, с тежка верижна техника /МБТ/, пожарна кола, УТВ и оборудване  за..

публикувано на 19.07.24 в 13:54
Цветомир Петров

Ще определят вр. и.д. кмет за столичните райони "Оборище" и "Илинден"

Доклади за определяне на временно изпълняващи длъжността кметове на районите "Оборище" и "Илинден" е внесъл до Столичния общински съвет (СОС) председателят му Цветомир Петров , съобщи самият той в своя профил във Фейсбук. Повод за докладите дават прекратените правомощия на двамата районни кметове от Общинската избирателна комисия (ОИК) . В..

публикувано на 19.07.24 в 12:35

Президентът Румен Радев обявява кога ще връчи мандата

Президентът Румен Радев ще обяви кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които вече обявиха, че веднага ще го върнат неизпълнен Парламентарната рулетка ще се завърти за втори път с предизвестен край. В началото на..

публикувано на 19.07.24 в 08:14

До 29 юли затварят за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември"

От днес е затворено за движение кръстовището на ул. "Гурко" и "6-ти септември" за пренареждане на гранитния паваж и изграждане на две дъждоприемни шахти, съобщиха от Столичната община. Кръстовището ще остане затворено до 29 юли. Обектът бе изпълнен по проект “Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от Централна..

публикувано на 18.07.24 в 16:14

СЕМ прие отчета на генералния директор на БНР за октомври 2023 - април 2024 г.

С три гласа "за" и два "против" членовете на Съвета за електронни медии приеха отчета на генералния директор на БНР Милен Митев за дейността за периода октомври 2023 - април 2024 година. Против гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева. Митев подчерта, че "Хоризонт" остава лидер в радиоефира с близо 19 процента аудиторен дял: "През..

публикувано на 18.07.24 в 12:44