Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всенощно бдение в храма "Св. Александър Невски" по повод на предстоящия храмов празник

Снимка: БГНЕС
По повод на предстоящия на 23 ноември храмов празник на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски, утре от 18.00 ч. Пловдивският митрополит Николай ще води всенощното бдение в храма, съобщиха от Светия синод. На самия празник - на 23 ноември, в храма Светата литургия от 9.30 ч. ще отслужи патриарх Неофит.

Свети Александър Невски е роден през 1220 година. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз, с Божията помощ, удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и на народа против татарите, но княз Александър действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Свети Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Починал е на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до град Владимир. На гроба му ставали много чудеса.

При император Петър Велики мощите на Свети Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра, където се извършват много чудеса.

Преди години при посещението си в Москва църковната делегация, водена от българския патриарх Максим, получи безценен дар - частица от мощите на Свети княз Александър Невски, припомнят от Синода. На 18 октомври 1998 година, след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски". Тя се съхранява и сега пред иконата на светеца - върху иконостаса на храма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДА „Архиви“ пуска уебсайт за Съветската окупация, започнала преди 80 години

По повод днешната дата, Държавна агенция „Архиви“ пуска нов уебсайт за „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“ , който е част от тематичната дигитална колекция „Архивите говорят“ В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се..

публикувано на 09.09.24 в 07:36

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

публикувано на 08.09.24 в 07:25

Облачно в събота, слънце в неделя

През нощта над южната половина от страната облачността ще е разкъсана, над планинските райони купесто-дъждовна и на отделни места там ще превалява. След полунощ  по-значителна ниска слоеста облачност ще има над Дунавската равнина, която утре до обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В събота..

публикувано на 06.09.24 в 18:07

"България Еър" отложи с 9 часа полет от София до Мадрид

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед. От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно. Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 16:25

Софиянци отдадоха почит в мавзолея на княз Александър I Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 13:04

Промени в движението на автомобили и на градския транспорт заради Екиден маратона в София

В деня на Съединението както всяка година ще се проведе София Екиден маратон. Днес е неговото 10-о юбилейно издание.  От сутринта се въвеждат промени в движението на автомобили и на градския транспорт в района около Националния стадион "Васил Левски" и булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Черни връх". Маратонът ще започне от 9..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Три дни без синя и зелена зона в София

Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят на 6, 7 и 8 септември, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Градският транспорт ще се движи по празнични разписания. Всички пунктове на ЦГМ, обаче, ще са с непроменено работно време и всеки, който желае може да зареди картата си за градския транспорт, включително ученици и..

публикувано на 05.09.24 в 18:11