Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Атанасовден зимата започва да си отива

Българската православна църква почита паметта на Свети Атанасий Велики. Според народните вярвания Свети Атанасий е властелин на снеговете и ледовете. Смята се, че от този ден нататък зимата започва да си отива.

Свети Атанасий е оглавявал една от петте най-древни църкви, тази в Александрия, Египет, но драматичната му съдба го довежда  в днешните български земи. Почти неизвестен факт е, че той е бил в Сердика, днешна София, като участник в поместния сердикийски събор. Този важен за християнството висш църковен форум е свикан през 343-та година, за да осъди последователите на арианското учение. Един от изявените противници на тази ерес е Атанасий, който още като млад дякон ревностно отстоява чистотата на вярата.

Две съвременни икони на светеца, поставени в старинната църква "Света София" в столицата са знак за някогашното молитвено присъствие на великия духовник в този храм, под чиито сводове са отеквали неговите мъдри напътствия към жителите на Сердика, отразени в многобройните му послания до християнския свят, останали безсмъртни като името му.

Храм "Свети Атанасий" във Варна отбелязва своя храмов празник. Божествената света литургия отслужиха свещенослужителите от храма в съслужение със свещеници от Варненска и Великопреславска епархия, както и от други епархии в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.