Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Замърсяването на въздуха в София е 4 до 8 пъти над нормата

Снимка: БГНЕС
Четири до осем пъти по-мръсен въздух дишат софиянци заради печките на твърдо гориво и мъглата, съобщи БГНЕС.

Последните данни на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда (ИАОС) показват, че нивото на фините прахови частици в столицата са от 4 до 8 пъти над нормата. Най-мръсен е въздухът в района на жк "Хиподрума", където праховите частици са с 8,19 над допустимия праг. В "Павлово" наднорменото запрашаване е било 7,46, около Орлов мост – 7,44, в кварталите "Надежда" и "Дружба" - малко над 4.

Справка на ИАОС показва, че преди месец на 8 декември 2013 г., когато също са се използвали печки с въглища, повишено ниво на фините прахови частици е имало само в Перник, Благоевград и Шумен. На 3 януари, когато за 25 области в страната беше обявен жълт код заради мъглата, наднормено запрашаване е регистрирано в 18 града.

Само в бургаския квартал Долно Езерово и 3 района в столицата праховите частици са били 4 пъти над нормата. Именно мъглата сваля праха ниско до земята, което допълнително застрашава здравето на хората. Проучване на ООН за 2011 г. твърди, че България, Армения и Румъния оглавяват класацията за смъртни случаи, причинени от замърсяване на въздуха. Според доклад на Европейската агенция по околна среда за същата година четири от 5-те най-замърсени градове на Стария континент са български - Перник, Пловдив, Плевен и Добрич.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ако оставите едрогабаритни отпадъци не когато е денят за съответния район, подлежите на санция

Улесняват софиянци с пунктове за отпадъци от мебели и матраци

Пунктове за събиране на отпадъци от мебели и матраци от домакинствата ще бъдат организирани в 13 района на София, съобщават от Столичния инспекторат.  Гражданите ще могат да се възползват от предоставеното улеснение, като оставят непотребните си мебели и матраци до сивите контейнери за смесен битов отпадък в точно определени дни по график за..

публикувано на 22.05.24 в 11:59

"Манастирски ливади" – изток - Пропаднал мост, пропаднал строеж, пропаднал бус

Инцидент в столичен квартал за малко не завърши трагично. Микробус, преминаващ по моста на улица "Тодор Джебаров" в "Манастирски ливади" – изток, пропадна. Местните разказват, че преди това мостът е пропаднал, а наблизо има и пропаднал строеж. "Логичното се случи. Мина над месец откакто падна мантинелата там и никой не благоволи да я..

публикувано на 22.05.24 в 11:03

СДВР с акция "купен вот" в кв. "Христо Ботев" – 26 са арестуваните

Специализирана полицейска операция срещу търговията с вот и срещу нарушаването на политически права на гражданите се провежда в София, съобщиха от СДВР. Засилено полицейско присъствие има в кв. "Христо Ботев". Полицейските действия започнаха рано тази сутрин. Някои улици са блокирани от униформени. Директорът на СДВР Любомир Николов каза..

публикувано на 22.05.24 в 10:07

Къде спира водата в София днес

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Дико Илиев“, жк. „Обеля“ 2, на 22.05.2024 г. се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа на живеещите в района на ул. „Акад. Димитрий Лихачов“, ул. „Обелски път“, бул. „Ломско шосе“, ул. „Илия Геров“ и ул. 14. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12..

публикувано на 22.05.24 в 08:31
Служебният премиер Димитър Главчев на извънредното заседание на НС - 21 май 2023 г.

Според премиера Главчев няма да има драстично поскъпване на тока

Няма да има драстично поскъпване на тока, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той подчерта, че няма напрежение около увеличаването на цената на тока: "Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не..

публикувано на 21.05.24 в 17:54

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство, което се движи по линия №5, са паднали. Две жени са в по-тежко..

публикувано на 21.05.24 в 15:32

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 21.05.24 в 14:29