Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският министър на строителството Барбара Хендрикс ще обсъди с общинари проблема с имиграцията от България и Румъния

Представители на различни германски общини и комуни ще се срещнат днес в Берлин с министъра на строителството Барбара Хендрикс, за да обсъдят как държавата може да ги подпомогне при решаване на проблема с имиграцията от Източна Европа.

След разгорещените дебати за вълната от бедни имигранти, които ще зависят от социалните помощи в Германия, министърът иска да чуе лично от кметовете как стоят нещата.

Хендрикс възнамерява да отпуска средства за общините, в които се концентрират имигранти от България и Румъния, като тези средства ще дойдат от фонда за изграждане на градовете. На първо време тя е наредила средствата в този фонд да бъдат почти удвоени и от 455 милиона евро да стигнат до 700 млн. евро.

Същевременно в дебатите се включи и председателят на турската общност в Германия Кенан Колат, който защити българите и румънците и нарече атаките срещу тях популизъм. Доскоро така се говореше за мюсюлманите, сега така се говори за българите и румънците. Нека си кажем истината – 25 000 германски фирми правят огромни печалби в България и Румъния. Но от това не се подобрява живота на хората там. Германия е тази, която печели от бедността и соицалното неравенство в Европа, а не България и Румъния, заяви той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.